Απαραίτητη η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων

0
67

Την επαναλειτουργία της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων – κι ενώ η κατάσταση στον χώρο της υγείας βρίσκεται σε οριακό σημείο – ζητά από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Αφορμή για επαναφορά του θέματος, στάθηκαν, σύμφωνα με τη βουλευτή τα κρούσματα φυματίωσης που παρουσιάστηκαν σε οικογένεια Σύριων μεταναστών και τα οποία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την δημόσια υγεία.

Ας σημειωθεί ότι το συγκριμένο θέμα τέθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη φορέων και από τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου Γιάννη Νικόπουλο. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τώρα απευθύνεται στο αρμόδιο Υπουργείο, με ερώτηση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «αν και ο τρόπος αντιμετώπισής τους (κρουσμάτων) σε απομονωμένους θαλάμους στην Πνευμονολογική και στην Παιδιατρική Κλινική κρίνεται ενδεδειγμένος, μέλη της ιατρικής κοινότητας θεωρούν πως η Μονάδα Λοιμωδών πρέπει να υφίσταται έστω και ως εφεδρική, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λοιμωδών νοσημάτων. H Μονάδα που δημιουργήθηκε την εποχή της εμφάνισης του ιού SARS χαρακτηρίζεται από τις πιο σύγχρονες, καθώς διαθέτει δύο δωμάτια αρνητικής πίεσης και συνθήκες που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή νοσηλεία των ασθενών, αλλά και τον μέγιστο βαθμό προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα και με την άποψη του Διευθυντή της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Μωυσή Ελισάφ «οφείλει ένα νοσοκομείο με 1.000 κλίνες να διαθέτει Μονάδα Λοιμωδών και από τη στιγμή που έχουμε μια καλά οργανωμένη Μονάδα, πρέπει να υφίσταται έστω και ως εφεδρική». Η Ε. Χριστοφιλοπούλου ρωτά τον Υπουργό Ανδρέα Ξανθό, αν υπάρχει σχέδιο υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων, καθώς και θωράκισης των κατοίκων των περιοχών όπου αυτοί διαμένουν και αν ναι ποιό είναι αυτό. Ακόμη, εάν προτίθεται ο υπουργός να επαναλειτουργήσει τη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων, και αν ναι με ποιό χρονοδιάγραμμα;