Δεκάδες εκατομμύρια για τους πρόσφυγες δεν αξιοποιούνται από την Ελληνική Κυβέρνηση!

0
43
προσφυγες

Ακόμη και τα κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, δεν έχει αξιοποιήσει επαρκώς μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως προκύπτει μάλιστα από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ- Βρυωνίδη, στη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον περασμένο Φεβρουάριο δύο δόσεις προχρηματοδότησης συνολικού ύψους 69 εκ. ευρώ, για τα οποία σύμφωνα με την πρώτη έκθεση η Ελλάδα δεν είχε υποβάλλει καμία δαπάνη προς πληρωμή για βοήθεια προς τους πρόσφυγες!

Η διαπίστωση αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά για την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία έχει αφήσει ουσιαστικά τη λειτουργία των καταυλισμών στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες-αξιοποιώντας προφανώς και την κυβερνητική αδράνεια-έχουν εισπράξει τη «μερίδα του λέοντος» από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Συνολικά για την επταετία 2014-2020 τα κονδύλια για τη μετανάστευση που προορίζονται για την Ελλάδα ανέρχονται σε 509 εκ. ευρώ, τα οποία ωστόσο αν συνεχιστεί η σημερινή πολιτική της Κυβέρνησης θα «περιέλθουν» στο μεγαλύτερο μέρος τους στις ΜΚΟ.

Η καθυστέρηση αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, είτε οφείλεται σε ανικανότητα, είτε σε αδιαφορία, είναι μια από τις αιτίες στις οποίες οφείλεται η κακή οργάνωση της μετακίνησης και εγκατάστασης προσφύγων σε καταυλισμούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτόν του Κατσικά. Το εξοργιστικό είναι ότι την ώρα που τα χρήματα «λίμναζαν» στα ταμεία, για την κατασκευή βασικών υποδομών χρησιμοποιούνται πόροι είτε της Περιφέρειας, είτε- λιγότερο- των Δήμων, οι οποίοι προορίζονται και θα έπρεπε να καλύψουν άλλες ανάγκες. Για την ανακούφιση δε των προσφύγων σε είδη πρώτης ανάγκης, καλούνταν και καλούνται να συνεισφέρουν οι πολίτες, που ήδη έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχών τους.