Εκτός λειτουργίας τα μισά κρεβάτια εντατικής θεραπείας

0
73

Κοινό μυστικό στους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι ότι προτεραιότητα για εισαγωγή στην Εντατική έχουν όσοι είναι έως 50 ετών, καθώς από τις συνολικά 578 κλίνες Εντατικής οι 220 είναι κλειστές, στερώντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να δώσουν μάχη για τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, η λίστα αναμονής για τα χειρουργεία στο ΕΣΥ, λόγω των τρομακτικών ελλείψεων σε προσωπικό και αναλώσιμα υλικά -εξαιτίας της υποχρηματοδότησης-ξεπερνάει το ένα έτος. Επιπλέον αγκάθι για το σύστημα υγείας απο-τελεί το γεγονός ότι δεκάδες κλινικές έχουν βάλει λουκέτο, άλλες έχουν συγχωνευτεί, ενώ… βροχή πέφτουν οι παραιτήσεις ειδικευμένων γιατρών με ειδικότητες αιχμής -όπως καρδιοχειρουργοί, μαιευτήρες, καρδιολόγοι και θωρακοχειρουργοί- λόγω της εντατικοποίησης των συνθηκών εργασίας και του πετσοκομμένου μισθού. Και μπορεί το ΕΣΥ ακόμη να στηρίζεται στους ειδικευόμενους γιατρούς, δηλαδή τους ανειδίκευτους νέους επιστήμονες, όμως και αυτοί πλέον δείχνουν να γυρίζουν την πλάτη στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς δεν αντέχουν το βάρος της ευθύνης που έχουν για την υγεία των ασθενών, εφόσον δεν υπάρχει έμπειρος ειδικευμένος γιατρός να τους εποπτεύει.

Οι παραπάνω τραγικές εικόνες εγκατάλειψης, εξαθλίωσης και διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας καταγράφονται στα στοιχεία-σοκ που παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομέ-νων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Τα συγκεντρωτικά στοιχεία προ-έρχονται από δεκάδες νοσοκομεία στην Ηπειρο, στη δυτική Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και στα νησιά μας.