Ορθόδοξα μνημεία της Αλβανίας στα χέρια ιδιωτών

0
67

Δεν έχουν τελειωμό οι προκλητικές ενέργειες της κυβέρνησης της Αλβανίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού της γείτονος, η οποία δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2016 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση είχε ληφθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2015, δίχως να λάβει επίσημη μορφή!), δίνει το δικαίωμα παραχώρησης – μίσθωσης από ένα έως 20 χρόνια των πολιτιστικών μνημείων της χώρας σε ιδιώτες, με τη δικαιολογία ότι το ίδιο το κράτος αδυνατεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος της συντήρησης τους.

Εκείνο που περιπλέκει την υπόθεση είναι ότι στα πολιτιστικά μνημεία της χώρας περιλαμβάνονται εκατοντάδες ορθόδοξες εκκλησίες και ακόμη δεκάδες μοναστήρια, τα οποία έως σήμερα βρίσκονται υπό τη διαχείριση του κράτους, είτε ως μουσεία είτε ως εκθέσεις βυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας.

Ως εκ τούτου, ελλόχευα ο κίνδυνος να δοθούν σε ιδιώτες ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια. Η ενέργεια της αλβανικής κυβέρνησης έρχεται ύστερα από αίτηση της Κληρικο- λαϊκής Συνέλευσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας (στην οποία μετείχαν 300 μέλη, κληρικοί, λαϊκοί και εκ-πρόσωποι των εκκλησιαστικών περιφερειών) στις 12 Μαρτίου 2016, η οποία ζητούσε να εφαρμοστεί νόμος του 2009 και να επιστραφούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και προσχήματα.