Υγειονομικός σχεδιασμός για τους πρόσφυγες σε Φιλιππιάδα, Δολιανά, Κόνιτσα και Κατσικά

0
113
προσφυγες

Σε υγειονομικό σχεδιασμό για τους πρόσφυγες σε Φιλιππιάδα, Δολιανά, Κόνιτσα και Κατσικά θα προχωρήσει σήμερα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), μετά την επιτόπια αυτοψία που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο του συντονιστικού οργάνου με επικεφαλής το διοικητή του οργανισμού κ. Παπαευσταθίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΕΚΕΠΥ θα ορίσει υγειονομικούς συντονιστές στους χώρους αυτούς σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις του Υπουργείου και με τους εμπλεκόμενους φορείς που θα έχουν την επίβλεψη και τον συντονισμό όλων των φορέων που παρέχουν υγειονομική φροντίδα στους αναφερόμενους χώρους.

Εξάλλου η κατάσταση στον Κατσικά έχει φτάσει στο απροχώρητο. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεκάδες Σύριοι, που εδώ και αρκετές ημέρες φιλοξενούνται στον καταυλισμό του Κατσικά. Πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής μια πορεία διαμαρτυρίας με βασικό πάντως αίτημα όχι τη μετακίνηση τους σε καλύτερο μέρος αλλά το άνοιγμα των συνόρων.

Παιδιά, γυναίκες κι άνδρες, με συνθήματα γραμμένα σε χαρτόνια αλλά και στα χέρια τους, έφτασαν μέχρι την πλατεία του Κατσικά και μετά επέστρεψαν στον καταυλισμό. Όπως τόνισαν, βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Οι συνθήκες που μένουν στον Κατσικά είναι πολύ δύσκολες. Και ζητούν από την Ευρώπη, να ανοίξει τα σύνορα, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν άλλοι στους δικούς τους κι άλλοι σε κάποια χώρα όπου θα τους δοθεί η δυνατότητα να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

 

 

Στους 2.158 ανέρχονται οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα Κέντρα της Ηπείρου. Ο αριθμός προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το Συντονιστικό Όργανο για το προσφυγικό. Στον καταυλισμό του Κατσικά φιλοξενούνται 1.117 άτομα, παρότι είχαν μεταφερθεί αρχικά πάνω από 1.300. Στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη, στην Φιλιππιάδα, φιλοξενούνται 669 πρόσφυγες. Στην Κόνιτσα, στη παλιά μαθητική εστία, φιλοξενούνται 171 και στα Δολιανά, στο χώρο του πρώην Μουσικού Γυμνασίου, φιλοξενούνται 201 πρόσφυγες.