70.000 τόνοι σκουπιδιών από την Λευκάδα στην Ήπειρο

0
64

Προ τετελεσμένων γεγονότων βρέθηκαν να συνεδριάζουν οι Δήμαρχοι – μέλη του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ηπείρου σχετικά με το αίτημα από την Λευκάδα για μεταφορά των απορριμμάτων της στην Περιφέρειά μας. Αυτό γιατί, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Στάθης Γιαννούλης, από 28 Ιουλίου ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Γ. Μιχελάκης, έχει συνυπογράψει με τον ομόλογό του της Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων απόφαση σύμφωνα με την οποία 16.000 τόνοι σκουπιδιών θα έρχονται μηνιαίως από την Λευκάδα στους τρεις ΧΥΤΑ της Ηπείρου και συγκεκριμένα οι 2.000 στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και οι υπόλοιποι 14.000 σε αυτούς του Ελληνικού και του Καρβουναρίου.

Η εξέλιξη αυτή όπως είναι λογικό εξόργισε τους Δημάρχους της Ηπείρου που ήταν αντίθετοι με την υποδοχή κι άλλων απορριμμάτων από τη στιγμή που έχουν ήδη εγείρει φωνές για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ ειδικά σε Καρβουνάρι και Ελληνικό. Όπως μετέφερε στο Σώμα ο κ. Γιαννούλης η απόφαση των δύο Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι υποχρεωτική και η μη συμμόρφωση με τα όσα περιγράφει μπορεί να επισύρει διοικητικές αλλά και ποινικές κυρώσεις.

Ακόμη όμως και μπροστά σε αυτές τις απειλές η απόφαση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου παραμένει αρνητικοί με τους Δημάρχους να μιλούν για κλειστές πόρτες ακόμα και στο ενδεχόμενο να έχουν ήδη ξεκινήσει προς την Ήπειρο τα πρώτα απορρίμματα της Λευκάδας. «Θα βρουν τις πόρτες των ΧΥΤΑ κλειστές ακόμα κι αν μας επιβάλουν όποια ποινή νομίζουν», ακούστηκε χαρακτηριστικά κατά τη συνεδρίαση στην οποία τοποθετήθηκαν ανοιχτά όλοι οι Δήμαρχοι κατά της μεταφοράς απορριμμάτων όχι μόνο από τη Λευκάδα αλλά και από άλλες περιοχές όπως η Κέρκυρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννούλης η κοινή απόφαση που έχουν υπογράψει οι δύο Γ.Γ. ορίζει την μεταφορά των 16.000 τόνων μηνιαίως για διάστημα μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, ωστόσο υπάρχουν φόβοι πως αυτή είναι απλά η αρχή καθώς το αρχικό αίτημα εκ μέρους της Λευκάδας έκανε λόγο για μεταφορά των απορριμμάτων της στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου για διάστημα 3 ετών!

Κατά τη συνεδρίαση ακούστηκαν και φωνές κατά της Περιφέρειας Ηπείρου, με τον Δήμαρχο Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελέ να μιλά για μια εξέλιξη η οποία έγινε με τις πλάτες του κ. Καχριμάνη σε αντιστάθμισμα με το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου και κατ’ επέκταση το πράσινο φως για τη δημιουργία και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες μέρες θα είναι εξόχως ενδιαφέρουσες αφού δεν αποκλείεται να ζήσουμε μέρες του πρόσφατους παρελθόντος με αυτοδιοικητικούς και κατοίκους να εμποδίζουν τη διέλευση των απορριμματοφόρων προς τους ΧΥΤΑ, όπως γινόταν πριν μερικά χρόνια στο Ελληνικό.