Τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρά

0
111

Κάποιοι, που τους ενοχλεί η κριτική, φαίνεται να τα βάζουν τώρα και με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τελευταίο παράδειγμα Αντιδήμαρχος που, όπως καταγγέλεται, εκβίαζει την ιστορική εφημερίδα του τόπου μας, τα Νέα της Ηπείρου.

Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας:

Τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρά

Έχουμε την τιμή να υπηρετούμε και εσείς, ελπίζουμε, να απολαμβάνετε το έντυπο αυτό για πάνω από 30 χρόνια, πλέον. Ένα έντυπο το οποίο, παρά τον ευρύ γεωγραφικό τίτλο του, αφιερώνει μεγάλο μέρος της ύλης του στον Δήμο Κόνιτσας, ως ένα είδος φόρου τιμής στην αρχή της διαδρομής του, ως τα Νέα της Κόνιτσας.

Ένας φόρος τίμης που θα ήταν ατελής αν απλά αναδημοσιεύαμε τα δελτία τύπου των αρχόντων, ή αν απλά έστω τους παινεύαμε με μεγάλους τεμενάδες ίσα με το έδαφος. Όχι, αυτή δεν είναι η αποστολή μας. Όχι, αυτός δεν είναι ο λόγος που μας εμπιστεύεστε όλα αυτά τα χρόνια. Σκόπος της δημοσιογραφίας είναι πρωτίστως η άσκηση κριτικής.  Έχει κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πώς η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θεμέλια σε κάθε δημοκρατική κοινωνία, μία από τις πρωταρχικές προϋποθέσεις για την εξέλιξη της και την ολοκλήρωση του ανθρώπου. Είναι σημαντική όχι μόνο για τις “πληροφορίες” ή “ιδέες” που γίνονται δεκτές ευνοϊκά ή θεωρούνται αβλαβείς ή αδιάφορες, αλλά και γι` αυτές που προσκρούουν, δυσαρεστούν ή ανησυχούν το Κράτος ή ένα οποιοδήποτε μέρος του πληθυσμού. Αυτό θέλει ο πλουραλισμός, η ανεκτικότητα και η ευρύτητα πνεύματος χωρίς την οποία δεν υπάρχει «δημοκρατική κοινωνία». Η ελευθερία του τύπου προσφέρει στην κοινή γνώμη έναν από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει και να κρίνει. Αυτή την βασική αρχή της ελευθεροτυπίας κάποιοι την αμφισβητούν.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί Αντιδήμαρχος ο οποίος έχει βάλει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του την τηλεφωνική εκβίαση μας. Απειλεί αηθώς, υβρίζει χωρίς καν, εν μέσω των αλλαλαγμών του, να απαντάει στα όσα αναφέρουν τα δημοσιεύματα μας, που τόσο τον ερεθίζουν. Βλέπετε είναι δύσκολο για κάποιους να βλέπουν τυπωμένη σε εφημερίδα την απόδειξη της αποτυχίας και της ανικανότητας τους. Βέβαια έχει ευθύνη και αυτός που τον επιλέγει αλλά και όσοι τον ψηφίζουν, αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα.

Όποιου λοιπόν ο εγωισμός δεν αντέχει την κριτική στα πεπραγμένα του, μπορεί να παραιτηθεί. Το … καραβάνι όμως της ελευθεροτυπίας θα προχωρήσει ούτως ή άλλως. Προειδοποιούμε όμως: εκβίαση που στρέφεται κατά επαγγέλματος ή λειτουργήματος καθίσταται κακουργηματική. Την επόμενη φορά δεν θα είμαστε τόσο μεγαλόκαρδοι…