Μπορεί η Κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός να είναι απασχολημένοι με τους μεγάλους οδικούς άξονες, που βρίσκονται… μια ανάσα από την ολοκλήρωσή τους, διοργανώνοντας πανηγυρικές φιέστες, ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας κρύβει πολλές παγίδες, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Εμείς εδώ στην Ήπειρο, έχουμε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο, με το φετινό μάλιστα καλοκαίρι να είναι από τα χειρότερα των τελευταίων χρόνων.
Πολλά τα θανατηφόρα τροχαία, σε διάφορα σημεία της Ηπείρου, επανέφεραν στην επικαιρότητα την ανάγκη λήψης μέτρων, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Κι όμως, παρά τις ανθρώπινες απώλειες και τις πρώτες δηλώσεις αγανάκτησης από τοπικούς φορείς και άλλους παράγοντες, μόλις… πέσουν τα φώτα, όλα ξεχνιούνται μέχρι φυσικά να συμβεί και πάλι το μοιραίο! «Καμπανάκι» από οδηγούς! Άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τους δρόμους και τις παγίδες που αυτοί κρύβουν είναι αναμφίβολα οι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι βρίσκονται τις περισσότερες ώρες της ζωής τους πίσω από ένα τιμόνι. Είναι αυτοί που έρχονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με άθλια οδικά δίκτυα, εθνικά και επαρ- χιακά, αφού δεν κινούνται μόνο στους σύγχρονους άξονες.
Τους κινδύνους που κρύβουν αρκετά σημεία εθνικών δρόμων, επισημαίνει οδηγός φορτηγού, ο οποίος έχει απευθυνθεί και σε υπηρεσίες για να τους αναφέρει τα προβλήματα, όμως του δηλώνουν αναρμόδιες, με αποτέλεσμα κανείς να μην αναλαμβάνει την ευθύνη και να μην γίνεται ποτέ καμία παρέμβαση. Τα βαριά οχήματα Όπως μας εξηγεί, μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τα βαρέα οχήματα, όπως τα φορτηγά, τα οποία λόγω του κακού οδοστρώματος πιο εύκολα μπορούν να προκαλέσουν ένα ατύχημα. Αναφερόμενος στον εθνικό δρόμο Καλπάκι – Γιάννενα (με μεγάλη κίνηση, λόγω και Αλβανίας), τονίζει πως υπάρχουν σημεία, που σ’ ένα Ι.Χ. μπορεί να μην γίνεται άμεσα αισθητή η παγίδα, όμως στα φορτηγά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και κατ’ επέκταση και στους υπόλοιπους διερχόμενους οδηγούς.
Για παράδειγμα, σε σημείο στην «Βρύση του Πασά», έχει «καθίσει» το οδόστρωμα, δημιουργώντας το γνωστό «σαμάρι», με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μετατόπισης φορτίου, ακόμη και αποκοπή καρότσας, κάτι που εάν συμβεί μπορεί να θρηνήσουμε θύματα. Η κατάσταση χειροτερεύει όταν βρέχει και ειδικά όταν κάποιος οδηγός δεν γνωρίζει το οδικό δίκτυο. Παρόμοια προβλήματα στο οδόστρωμα παρατηρούνται στον ίδιο δρόμο, στην Περίβλεπτο, ενώ και στη διασταύρωση προς Λαψίστα υπάρχει υψομετρική διαφορά.
Τα επικίνδυνα σημεία στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου είναι πολλά και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πρόκληση δυστυχημάτων. Τους οδηγούς δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι υπεύθυνος για την αποκατάστασή τους, αλλά το αποτέλεσμα. Δηλαδή να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να διορθωθεί το οδόστρωμα. Για να συμβεί όμως αυτό κάποιος θα πρέπει να προωθήσει το θέμα στους αρμόδιους. Μήπως λοιπόν η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει ν’ αναλάβει πρωτοβουλία;