Press Online

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποκτά υπερυπολογιστή με πόρους της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε.

Και το όνομα αυτού … «Διώνη». Έτσι ονομάστηκε ο νέος υπερυπολογιστής που θα αποκτήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με σκοπό να ενισχύσει το οπλοστάσιο των εργαλείων του που χρησιμοποιούνται στα ερευνητικά προγράμματα των τμημάτων του. Η εγκατάσταση του νέου υπερυπολογιστή θα εξυπηρετήσει τόσο τις ανάγκες της πειραματικής έρευνας του Πανεπιστημίου αλλά και της παροχής υπηρεσιών νέφους στους τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις.

Το έργο

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΣΠΑ 2014 – 2020, στις 20.11.2020 με τον τίτλο «Διώνη: Υπολογιστική Υποδομή Επεξεργασίας και Ανάλυσης Μεγάλου Όγκου Δεδομένων». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι τρία εκατομμύρια ευρώ και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης έχει τεθεί στο Μάιο του 2023.  Όταν θα παραδοθεί το έργο, η Διώνη θα έχει επαρκή υπολογιστική ισχύ, δικτυακό εύρος ζώνης και αποθηκευτική χωρητικότητα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες επιστημονικών υπολογισμών των ερευνητικών ομάδων του πανεπιστημίου σε καινοτόμους επιστημονικούς κλάδους που περιλαμβάνουν την ιατρική, την βιολογία, την κλιματική αλλαγή, την ανάπτυξη υλικών και την χημεία. Επιπλέον θα αποτελέσει εργαλείο για την συγκέντρωση και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων από τοπικούς φορείς και το διαδίκτυο προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για μια σειρά από παρεχόμενες υπηρεσίες και τις προοπτικές ανάπτυξής τους (π.χ., τουρισμός, επιχειρηματική δραστηριότητα, έξυπνη πόλη, κλπ)

Η Διώνη μπορεί όμως να λειτουργήσει και ενισχυτικά της νεανικής επιχειρηματικότητας καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακού νέφους σε νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξη λογισμικού και την λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών, καθώς και την ενθάρρυνση της καινοτομικότητας με στοχευμένες διαγωνιστικές ημερίδες ανάπτυξης προγραμματιστικού κώδικα. Ο  αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Σταύρος Νικολόπουλος,  σε συνέντευξη τύπου κατά την παρουσίαση των προτάσεων, είχε υπογραμμίσει ότι «το έργο αυτό θα συμβάλει στην πειραματική επιστημονική έρευνα και θα προσφέρει εξυπηρέτηση στον πολίτη, αλλά και θα προάγει την επιχειρηματικότητα», και συνδύασε την πρόταση αυτή με την προσέλκυση εταιριών υψηλής τεχνολογίας στην πόλη.

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα ένας υπερυπολογιστής; Ως υπερυπολογιστής λογίζεται ένας υπολογιστής που διαφέρει σημαντικά από τους καθημερινούς προσωπικούς υπολογιστές μας όσον αφορά στον αριθμό των υπολογισμών κινητής υποδιαστολής που μπορεί να εκτελέσει ανά δευτερόλεπτο. Οι υπερυπολογιστές αποτελούνται συνήθως από εκατοντάδες ή και χιλιάδες επεξεργαστές και χρησιμοποιούνται σε μεγάλα εργαστήρια, μεταξύ άλλων για πολύ απαιτητικές προσομοιώσεις. Οι υπερυπολογιστές, αν και πολλές φορές ταχύτεροι από τους οικιακούς υπολογιστές, δεν εκτελούν ταυτόχρονα πολλά προγράμματα. Είναι κατασκευασμένοι για να εκτελούν συνήθως μία εργασία με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Αυτή είναι και η βασική τους διαφορά απέναντι στους μεγάλους ή κεντρικούς υπολογιστές.

Ποια ήταν η αρχαία Διώνη

Στην ελληνική μυθολογία η Διώνη ήταν θεότητα που ανήκει στην πρώτη γενιά των θεών και υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραδόσεις για αυτή. Σύμφωνα με μία εκδοχή, κόρη της Διώνης ήταν η θεά Αφροδίτη. Κατά την άποψη μερικών ερευνητών, η ύπαρξη της Διώνης προέκυψε ως αναγκαιότητα μετά την αλλαγή της θεότητας που λατρευόταν στο μαντείο της Δωδώνης. Στην αρχή (εποχή του χαλκού) και για πολλούς αιώνες στη Δωδώνη λατρευόταν η Γαία, αλλά μετά την είσοδο του Δωδεκάθεου στη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων η λατρεία του μαντείου μετατέθηκε στον Δία. Οι πανάρχαιες λατρευτικές συνήθειες των ιερέων και των κατοίκων της περιοχής όμως δεν μπορούσαν να αφήσουν το μαντείο χωρίς θηλυκή θεότητα. Έτσι αναγκάστηκαν να «εφεύρουν» τη Διώνη, παράγοντας, κατά την προσφιλή τους μέθοδο, το γυναικείο όνομα από αυτό του συζύγου (Δίας > Διώνη).

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.