Press Online https://pressonline.gr Ειδήσεις από την Ηπείρο και αλλού Fri, 03 Dec 2021 17:59:14 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8 Ποιους ακούς; https://pressonline.gr/apopseis/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82/ Fri, 03 Dec 2021 17:59:11 +0000 https://pressonline.gr/?p=2434 Χάθηκε μία νέα κοπέλα. Μια νέα μητέρα, δημιουργική και παραγωγική επαγγελματίας. Χάθηκε από τον κορονοϊό έχοντας αποφύγει τον εμβολιασμό, κατά άλλους φοβούμενη μην προξενήσει βλάβη στο έμβρυο της, κατά άλλους λόγω συμβουλής τρίτων ή κάποιου πνευματικού. Λεπτομέρεια που ίσως να μην μάθουμε ποτέ, ίσως βέβαια πλέον να μην έχει σημασία τίποτα άλλο, παρά μόνο το […]

The post Ποιους ακούς; appeared first on Press Online.

]]>

Χάθηκε μία νέα κοπέλα. Μια νέα μητέρα, δημιουργική και παραγωγική επαγγελματίας. Χάθηκε από τον κορονοϊό έχοντας αποφύγει τον εμβολιασμό, κατά άλλους φοβούμενη μην προξενήσει βλάβη στο έμβρυο της, κατά άλλους λόγω συμβουλής τρίτων ή κάποιου πνευματικού. Λεπτομέρεια που ίσως να μην μάθουμε ποτέ, ίσως βέβαια πλέον να μην έχει σημασία τίποτα άλλο, παρά μόνο το δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Ο ιατρός της, επέμεινε, κατά τα λεγόμενα του, να προσπαθεί να την πείσει να εμβολιαστεί. Τώρα πλέον απευθύνει έκκληση σε όλες τις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο, σε μια προσπάθεια να σωθούν άλλες κοπέλες.

Προκύπτει όμως τελικά το ερώτημα: ποιους ακούς; Ποιους ακούς για την υγεία σου; Είναι σωστό όταν ο γιατρός μας, μας δίνει μια συμβουλή για την υγεία μας να μας νικάνε οι φόβοι μας; Φόβοι που προέρχονται από σκόρπιες αναφορές τρίτων, ακόμα και ανθρώπων της εκκλησίας. Όμως τα τω Καίσαρι, τω Καίσαρι και τα τω θεώ, τω Θεώ, ή οπως είπε ο Πάτερ στην Κοζάνη δεν γίναμε όλοι ξαφνικά λοιμοξιωλόγοι.

Ναι, όλα είναι σχετικά καινούργια με την πανδημία και πολλά πράγματα για τους επιστήμονες είναι ακόμα άγνωστα σε σχέση με τον ιό. Όμως η εμπειρία τους και οι σπουδές τους, τους καθιστούν ικανούς για να μας προφυλάξουν από ένα τυχόν κίνδυνο ή μια παρενέργεια. Ας ακούσουμε αυτούς.

πηγη: https://pressgreece.gr/e-apopseis/poious-akous/

The post Ποιους ακούς; appeared first on Press Online.

]]>
Επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στους αγρότες: Κοινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων https://pressonline.gr/oikonomia/efk-epistrofi/ Fri, 05 Nov 2021 17:40:31 +0000 https://pressonline.gr/?p=2426 Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κόσμου αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και η τόνωση της παραγωγικότητας. Το συνολικό πλαίσιο μέτρων  στήριξης της αγροτικής οικονομίας το ανέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών Στεκόμαστε εμπράκτως στο πλευρό των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, για να ανταπεξέλθουν στις […]

The post Επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στους αγρότες: Κοινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων appeared first on Press Online.

]]>

Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κόσμου αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και η τόνωση της παραγωγικότητας.

Το συνολικό πλαίσιο μέτρων  στήριξης της αγροτικής οικονομίας το ανέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών

Στεκόμαστε εμπράκτως στο πλευρό των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας των επάλληλων κρίσεων αλλά και για να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια προσαρμογής στα σύγχρονα δεδομένα.

Για πρώτη φορά, μετά το 2016, εφαρμόζουμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το 2022, για τους παραγωγούς  που μετέχουν σε ομάδες παραγωγών, στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας. σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες.

Η ρύθμιση αφορά σε περίπου 200.000 αγρότες,  πάνω από 25.000 νέους αγρότες, περίπου 170.000 αγρότες μέλη ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών  και περίπου 25.000 αγρότες μέλη της συμβολαιακής γεωργίας.

Με την ΚΥΑ που επεξεργαζόμαστε θα υπάρξει λεπτομερής εξειδίκευση των όρων, των προϋποθέσεων, των δικαιούχων, των ποσοτήτων, της διαδικασίας επιστροφής και του τρόπου ελέγχου.

Σε μία περίοδο έντονων ενεργειακών πιέσεων με δυσμενή αποτελέσματα στα κόστη παραγωγής, μειώνουμε στοχευμένα το κόστος  πετρελαίου για τους αγρότες.

Με την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου παρέχουμε ταυτόχρονα ένα ακόμα ουσιαστικό κίνητρο για συνένωση δυνάμεων, για συμμετοχή σε, αλλά και σύσταση νέων συλλογικών σχημάτων.

Στηρίζουμε τα υγιή συνεργατικά και συνεταιριστικά σχήματα, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στην αναδόμηση του αγροτικού τομέα και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Τα συλλογικά σχήματα, μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, της προώθησης της καινοτομίας, της αξιοποίησης της τεχνολογίας, οδηγούν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και, τελικά, στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.

Το μέτρο αυτό έρχεται άλλωστε να προστεθεί σε μια σειρά ακόμα σχετικών μέτρων και πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει, όπως η μείωση της φορολογίας των συλλογικών σχημάτων στο 10%, η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, η δημιουργία της ΕΘΕΑΣ, η στήριξη των διεπαγγελματικών οργανώσεων, η παροχή κινήτρων (στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης) για συνεργασίες και συνεργατικά σχήματα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Επιπλέον, δίνουμε κίνητρο και για προσέλκυση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.

Αποδεικνύουμε, έτσι, για ακόμα μία φορά ότι η προσέλκυση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα αποτελεί κεντρική μας επιλογή.

Στηρίζουμε τους νέους.

Στηρίζουμε τους αγρότες.

Τους ανταποδίδουμε τη συνεχή στήριξή τους στην οικονομία και την κοινωνίας μας.

Στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργαζόμαστε εντατικά και συστηματικά υλοποιώντας ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα πυλώνα ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

Θέτουμε γερές βάσεις για έναν πρωτογενή τομέα βιώσιμο, πράσινο, ψηφιακό, καινοτόμο, συνεργατικό και ανανεωμένο.

Στηρίζουμε με αυτές τις αποφάσεις συνεχώς τους παραγωγούς μας.

Ευχαριστώ πολύ!

Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την εξειδίκευση του μέτρου για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

Από την πρώτη στιγμή που η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά κρίσεων, κρίσεων εξωγενούς προέλευσης, στο υγειονομικό, το κλιματικό και το ενεργειακό πεδίο, η Κυβέρνηση άπλωσε ένα ευρύ «δίχτυ» προστασίας της οικονομίας, με μέτρα στήριξης της κοινωνίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Μέτρα – αποδεδειγμένα – οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, που καλύπτουν πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών.

Και αυτό γιατί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής συνιστά, για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Πυλώνας που ενισχύθηκε σημαντικά από την Κυβέρνηση, υλοποιώντας ένα εκτενές πλέγμα μέτρων, το οποίο εδράζεται σε 4 άξονες.

1ος Άξονας: Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι αγρότες – φυσικά πρόσωπα ωφελούνται από τις οριζόντιες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως είναι:

 • Η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων.
 • Η νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.
 • Η μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, από το 28% στο 22%.
 • Η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.
 • Η αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης.
 • Η μείωση της φορολογίας στο 10% των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων.

Επιπλέον, ειδικά για τον αγροτικό τομέα, ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα:

 • Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος.
 • Μόνιμη υπαγωγή στον υπερ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή.
 • Μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην αξία των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων, συνεπώς και των αγροτών.

2ος Άξονας: Ενισχύσεις σε αγρότες που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Έως σήμερα, έχουν καταβληθεί 164 εκατ. ευρώ για τη στήριξη κλάδων του πρωτογενούς τομέα που υπέστησαν σημαντικές ζημίες εξαιτίας της πανδημίας, μέσω επιχορήγησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το ειδικό αποθεματικό που τηρείται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, έχουν εγκριθεί άλλα 40 εκατ. ευρώ, που θα χορηγηθούν έως το τέλος του έτους, για τη στήριξη πρόσθετων – πληγέντων – κλάδων του πρωτογενούς τομέα.

Συνεπώς, η συνολική στήριξη, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέρχεται στα 204 εκατ. ευρώ, από αρχική πρόβλεψη για 150 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν ενισχυθεί περίπου 102.000 επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, με ποσό συνολικού ύψους 258 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, έχουν ενισχυθεί 16.842 εκτροφείς αιγοπροβάτων με 31 εκατ. ευρώ, 14.875 καλλιεργητές σιταριού και δημητριακών επίσης με 31 εκατ. ευρώ, 12.486 ελαιοπαραγωγοί με 30 εκατ. ευρώ, και 12.362 βαμβακοπαραγωγοί με 25 εκατ. ευρώ.

3ος Άξονας: Αποζημιώσεις σε αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Έως σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, ύψους 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 115 εκατ. ευρώ το 2021.

Επιπροσθέτως, το επόμενο διάστημα αναμένονται επιπλέον εκταμιεύσεις, ύψους 170 εκατ. ευρώ, για να καλύψουμε υπόλοιπα ζημιών στον αγροτικό τομέα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τον παγετό της άνοιξης.

Συνολικά, οι ενισχύσεις προς τον πρωτογενή τομέα για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτιμώνται στα 370 εκατ. ευρώ.

4ος Άξονας: Ενισχύσεις στους αγρότες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Δρομολογείται ρύθμιση, εξαιτίας των ανατιμήσεων στην αγορά πετρελαιοειδών, για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται από νέους αγρότες και αγρότες – μέλη συνεργατικών σχημάτων.

Ειδικότερα, το 2022, θα επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου που αναλώνεται από τα εν λόγω πρόσωπα για αγροτική χρήση.

Η επιστροφή θα πραγματοποιείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι – για παράδειγμα – το είδος και η έκταση της καλλιέργειας, σε συνάρτηση με τις πραγματοποιηθείσες – κατά το εν λόγω διάστημα – αγορές πετρελαίου.

Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα προωθηθεί η σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και των αγροτών που συμμετέχουν σε προγράμματα Συμβολαιακής Γεωργίας, το σύνολο των ωφελούμενων εκτιμάται στους 176.000 αγρότες.

Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

Συμπερασματικά, το σύνολο των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

Και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Αποδεικνύεται έτσι, έμπρακτα, η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Τομέας που πρέπει – και μπορεί – να αναπτυχθεί περαιτέρω, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ώστε να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Πηγή

The post Επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στους αγρότες: Κοινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων appeared first on Press Online.

]]>
Ο ήρωας της Πίνδου που πέτυχε την πρώτη νίκη κατά του Άξονα https://pressonline.gr/psixagogia/%ce%bf-%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%af%ce%bd%ce%b4%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%ad%cf%84%cf%85%cf%87%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7/ Wed, 27 Oct 2021 13:25:12 +0000 https://pressonline.gr/?p=2421 Ίσως όλοι έχουμε ακούσει ότι οι Έλληνες κατάφεραν στα βουνά της Πίνδου την πρώτη νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά των δυνάμεων του Άξονα. Που όμως ήρθε η πρώτη νίκη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ποιος ήταν ο “υπεύθυνος” για αυτήν; Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου την 28η Οκτωβρίου 1940 ο Σωκράτης Δημάρατος ήταν διοικητής […]

The post Ο ήρωας της Πίνδου που πέτυχε την πρώτη νίκη κατά του Άξονα appeared first on Press Online.

]]>

Ίσως όλοι έχουμε ακούσει ότι οι Έλληνες κατάφεραν στα βουνά της Πίνδου την πρώτη νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά των δυνάμεων του Άξονα. Που όμως ήρθε η πρώτη νίκη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ποιος ήταν ο “υπεύθυνος” για αυτήν;

Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου την 28η Οκτωβρίου 1940 ο Σωκράτης Δημάρατος ήταν διοικητής της ανεξάρτητης ταξιαρχίας ιππικού με τον βαθμό του συνταγματάρχου. Επειδή ήταν ανεξάρτητη και δεν υπαγόταν στην μεραρχία ιππικού, ονομαζόταν και «Ταξιαρχία Δημάρατου». Μετά τη διάσπαση του κεντρικού μετώπου από την επίλεκτη ιταλική μεραρχία αλπινιστών «Τζούλια» (ειδικές δυνάμεις) στην Πίνδο, οι Ιταλοί δημιούργησαν έναν επικίνδυνο θύλακα σε βάθος 30 χιλιομέτρων επί του ελληνικού εδάφους και τα πρώτα τμήματά καταλαμβάνουν την Σαμαρίνα, το Δίστρατο και βαδίζουν προς την Βωβούσα με αντικειμενικό σκοπό το Μέτσοβο, ώστε να αποκόψουν τα ελληνικά στρατεύματα στη μέση, απομονώνοντας την Ήπειρο από την Δυτική Μακεδονία. Με αυτόν τον τρόπο θα άνοιγε ο δρόμος για την Αθήνα μέσω του θεσσαλικού κάμπου (Καλαμπάκα), όπως προέβλεπε το κύριο σχέδιο δράσης των Ιταλών.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή το Γενικό Στρατηγείο διατάσσει το Β´ Σώμα Στρατού να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αυτόν και εν συνεχεία το Β’ Σώμα Στρατού στις 31 Οκτωβρίου 1940 δίνει διαταγή στην ανεξάρτητη ταξιαρχία ιππικού με διοικητή τον Δημάρατο, να μετακινηθεί στο Δουτσικό και στα υψώματα πέριξ της Αννίτσας Γρεβενών. Αποτρέποντας αποτελεσματικά την εξέλιξη αυτή, η ανεξάρτητη ταξιαρχία ιππικού την 1η Νοεμβρίου 1940 τους προλαμβάνει στα υψώματα πέριξ της Αννίτσας Γρεβενών (Σκούρτζα, Γομάρα, Βασιλίτσα), αποκόπτει την φάλαγγα των Ιταλών, τους καταδιώκει, καταλαμβάνει την Σαμαρίνα και μπαίνει πρώτη στο Δίστρατο. Η κατάληψη του Δίστρατου ήταν μεγάλης στρατιωτικής σημασίας, διότι εκεί ήταν εγκατεστημένο το χειρουργείο των Ιταλών. Εκεί συλλαμβάνονται 200 Ιταλοί αιχμάλωτοι. 

Αυτή είναι η πρώτη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του μέχρι τότε αήττητου άξονα. Η νίκη αυτή επετεύχθη κυρίως με τη συμβολή της ταξιαρχίας Δημάρατου, σύμφωνα με τις περιγραφές ανώτατων στρατιωτικών, συγγραφέων και ιστορικών, και του ιδίου του Μεταξά σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς το Β´ Σώμα Στρατού στο οποίο, όπως προαναφέρθηκε, είχε υπαχθεί η ανεξάρτητη ταξιαρχία ιππικού.

Η Κατερίνα Δημάρατου, εγγονή του ήρωα και δημοτική σύμβουλος του δήμου Κόνιτσας, έγραψε στο pressgreece.gr και στα πλαίσια του αφιερώματος του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, λίγα λόγια για τον παππού της, Σωκράτη Δημάρατο, τον ήρωα της Πίνδου:

“Ο Σωκράτης Δημάρατος γεννήθηκε στη Βούρμπιανη τον Ιανουάριο του 1889, σε μία χρονική περίοδο που από την άποψη της προόδου, της εξέλιξης και του πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί η “ χρυσή εποχή της”. Ήταν το τρίτο παιδί από τα τέσσερα αγόρια του Λουκά Δημάρατου, ιατρού και σημαίνοντος στελέχους του Ελληνικού Στρατού.

Προτομή στην Βούρπιανη

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στη γενέτειρά του, στη Ζωσιμαία σχολή Ιωαννίνων και στο Μπάγκειο Γυμνάσιο Κορυτσάς, από τον Ιανουάριο του 1910 μέχρι τις 25/03/1914 φοίτησε σε διάφορες στρατιωτικές σχολές, από τις οποίες αποφοίτησε με άριστα ως ανθυπίλαρχος ιππικού. Η περίοδος αυτή είναι η εποχή της μεγάλης εθνικής εξόρμησης. Ο Ελληνισμός, αλώβητος ακόμη από τον εθνικό διχασμό, έχει απελευθερώσει με τους δύο νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους τους υπόδουλους αδελφούς μας στη Μακεδονία την Ήπειρο και τα νησιά του Αιγαίου και επικρατεί ενθουσιασμός και εθνική ανάταση.

Από το 1912 μέχρι την καταστροφή του ’22 ο Σωκράτης Δημάρατος παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις των Βαλκανικών πολέμων, του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής εκστρατείας. Στη συνέχεια, στη διάρκεια της πρώτης Ελληνικής δημοκρατίας, υπηρετεί σε διάφορες μονάδες και μετά την παλινόρθωση της Δυναστείας, το 1935, ο Δημάρατος τοποθετείται από το 1937-1938 ως υπασπιστής του Βασιλέως Γεωργίου Β’.

Η κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940, τον βρίσκει στο βαθμό του Συνταγματάρχη διοικητή της υπαγόμενης στο Β’ ΣΣ, αλλά ανεξάρτητης ως προς την επιχειρησιακή δράση , Ταξιαρχίας Ιππικού. Η συμβολή της στην αναχαίτιση της μεραρχίας των αλπινιστών JULIA τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, στην Μάχη της Πίνδου, υπήρξε καθοριστική και κομβική στην μεταβολή του ελληνοϊταλικού πολέμου από αμυντικό σε επιθετικό-απελευθερωτικό. Εκεί, ο Σωκράτης Δημάρατος, ανέδειξε όχι μόνο τις ηγετικές του ικανότητες, σχεδιάζοντας και εκτελώντας τα σχέδια των επιχειρήσεων, αλλά και το επικοινωνιακό του χάρισμα και την αγάπη και τη φροντίδα προς τους υφισταμένους του.

Την προσωπικότητα του Σωκράτη Δημάρατου, έχουν σκιαγραφήσει με γλαφυρότητα μεγάλοι λογοτέχνες μας που υπηρέτησαν στο μέτωπο, μεταξύ τους ο Άγγελος Τερζάκης και Γιάννης Μπεράτης. Το Δεκέμβριο του 1940 ο Σωκράτης Δημάρατος, ως αναγνώριση για τις υπηρεσίες του, προάγεται όχι βαθμολογικά αλλά επιχειρησιακά σε μέραρχο και αναλαμβάνει τη Διοίκηση της 11ης Μεραρχίας πεζικού με την οποία συγχωνεύτηκε η ανεξάρτητη ταξιαρχία ιππικού.

Με την εκδήλωση της Γερμανικής επίθεσης τον Απρίλιο του 1941, ο Δημάρατος διαχωρίζει τη θέση του από το Επιτελείο, επιθυμώντας όχι συνθηκολόγηση, αλλά συνέχιση του αγώνα μέχρις εσχάτων, όπως βεβαιώνει και ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, επιτελάρχης τότε του Β’ ΣΣ.

Μετά την συνθηκολόγηση και την οργάνωση της Αντίστασης, τον Ιούλιο του 1943, ο Σωκράτης Δημάρατος εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ , ως διοικητής της 9ης μεραρχίας με έδρα τον Πεντάλοφο Κοζάνης. Σύντομα όμως, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα εμφυλιακά πολεμικά ψήγματα, αποχώρησε λέγοντας ότι δε θέλει να βάψει τα χέρια του με Ελληνικό αίμα.

Επιγραφή στο σπίτι του στην Βούρπιανη

Ο Σωκράτης Δημάρατος αποστρατεύτηκε το 1946. Δεν αποσύρθηκε όμως από το προσκήνιο, αποφασίζοντας να ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική. Έτσι στις εκλογές του 1952 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου, ενώ από το 1952-1954 διετέλεσε υφυπουργός στρατιωτικών.

Ο Σωκράτης Δημάρατος απεβίωσε στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου του 1966.”

Πηγή

The post Ο ήρωας της Πίνδου που πέτυχε την πρώτη νίκη κατά του Άξονα appeared first on Press Online.

]]>
Χάος στα δικαστήρια της Αθήνας από την αμφίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης https://pressonline.gr/eidiseis/%cf%87%ce%ac%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd/ Fri, 15 Oct 2021 18:42:33 +0000 https://pressonline.gr/?p=2415 Χάος και αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα κατά την δήθεν αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών στην Αττική, αφού η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έθετε ξεκάθαρα το πλαίσιο λειτουργίας τους εντός των μέτρων για την αποφυγή προβλημάτων από την κακοκαιρία, μέσω της μείωσης της κυκλοφορίας των πολιτών. Το ιστορικό Όλα ξεκίνησαν από την ανακοίνωση των […]

The post Χάος στα δικαστήρια της Αθήνας από την αμφίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης appeared first on Press Online.

]]>

Χάος και αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα κατά την δήθεν αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών στην Αττική, αφού η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έθετε ξεκάθαρα το πλαίσιο λειτουργίας τους εντός των μέτρων για την αποφυγή προβλημάτων από την κακοκαιρία, μέσω της μείωσης της κυκλοφορίας των πολιτών.

Το ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν από την ανακοίνωση των μέτρων από τον υπουργό πολιτικής προστασίας για την αντιμέτωπιση του καιρικού φαινομένου “Μπάλλος”. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές για την Παρασκευή 15/10.

Όμως φαίνεται ότι η εν λόγω ανακοίνωση δεν επαρκούσε για το Υπουργείο Δικαιοσύνης που εξέδωσε δική του ανακοίνωση, με την οποία για άγνωστο λόγο διαφοροποιούσε την λειτουργία των δικαστηρίων από τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Πέμπτης εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής για αύριο Παρασκευή 15/10, λόγω των αιφνιδίων και έντονων καιρικών φαινομένων.

Από την αναστολή εργασιών εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.”

Η τελευταία φράση της ανακοίνωσης περί υποθέσεων που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα, έννοιας ανύπαρκτης στα νομικά, δημιούργησε αναστάτωση στον νομικό κόσμο ως προς το ποιες υποθέσεις πράγματι δικάζονται και ποιες όχι.

Αποτέλεσμα; Κάθε δικαστήριο να εφαρμόσει την απόφαση κατά το δοκούν, με την εκάστοτε διοίκηση να εκδίδει δική της απόφαση και κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου να χάνεται:

 • ο Άρειος Πάγος επέλεξε να συζητηθούν όσες υποθέσεις οι διάδικοι έκαναν τον κόπο να παρασταθούν χωρίς διάκριση ανάμεσα σε επείγον και μη.
 • Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δεν άφησε καν περιθώριο για ερμηνεία περί επείγοντος, και με ανορθόγραφη αλλά … καλλιγραφική ανακοίνωση ενημέρωνε ότι είναι παντελώς κλειστό και μάλιστα η πόρτα ήταν κλειδωμένη (κεντρική φωτογραφία)
 • Αντίθετα στο ακριβώς δίπλα κτήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών υπήρχε άνθρωπος της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας του δικαστηρίου που προσπαθούσε να ενημερώσει για την μη λειτουργία του δικαστηρίου αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την είσοδο όλων των πολιτών
 • Το μεγάλο πρόβλημα όμως παρουσιάστηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου αποφασίστηκε να εκφωνηθούν όλες οι υποθέσεις και ο εκάστοτε Πρόεδρος θα αποφάσιζε αν ήταν η υπόθεση επείγουσα ή όχι. Αν το έκρινε και δεν ήσουν παρών, τότε πολύ απλά δικαζόσουν ερήμην!

Η όλη αναστάτωση οδήγησε σε οργισμένη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Το πρόβλημα όμως εκκινεί από τον ανεξήγητο λόγο διαφορετικής αντιμετώπισης κάποιων δικών (και διαδίκων) από κάποιους άλλες. Αν όλα τα μέτρα λήφθηκαν για την προστασία των πολιτών και την αποφυγή των μετακινήσεων, τότε γιατί κάποιοι εξαιρέθηκαν; Μήπως κρίθηκε ότι αυτοί δεν κινδυνεύουν επειδή δικαζόνται για επείγουσες περίπτωσεις; Δεν θα τους έπιανε η βροχή; Ή μήπως είναι πιο σημαντική η διεξαγωγή μιας επείγουσας (όποια και αν είναι αυτή) δίκης, από την προστασία της ζωής των πολιτών, μιας και υποτίθεται ότι για αυτό το σκοπό λήφθηκαν τα μέτρα;

Πηγή

The post Χάος στα δικαστήρια της Αθήνας από την αμφίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης appeared first on Press Online.

]]>
Η αναγκαιότητα της επέκτασης της Ιόνιας οδού έως την Κακαβιά… με αριθμούς https://pressonline.gr/oikonomia/%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b9%cf%8c%ce%bd%ce%b9/ Thu, 23 Sep 2021 15:02:47 +0000 https://pressonline.gr/?p=2409 Η αναγκαιότητα της επέκτασης της Ιόνιας οδού μέχρι το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και η σύνδεσή της με τον Διευρωπαϊκό οδικό άξονα των Δυτικών Βαλκανίων συνεχίζει να αποτελεί διακαή πόθο απανταχού των Ηπειρωτών. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό και από τις αδιάκοπες προσπάθειες των φορέων και των αυτοδιοικητικών να επαναφέρουν το θέμα της σύνδεσης στο «τραπέζι» […]

The post Η αναγκαιότητα της επέκτασης της Ιόνιας οδού έως την Κακαβιά… με αριθμούς appeared first on Press Online.

]]>

Η αναγκαιότητα της επέκτασης της Ιόνιας οδού μέχρι το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και η σύνδεσή της με τον Διευρωπαϊκό οδικό άξονα των Δυτικών Βαλκανίων συνεχίζει να αποτελεί διακαή πόθο απανταχού των Ηπειρωτών.

Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό και από τις αδιάκοπες προσπάθειες των φορέων και των αυτοδιοικητικών να επαναφέρουν το θέμα της σύνδεσης στο «τραπέζι» και να κρατούν την κατασκευή του άξονα ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων της περιοχής.

Μάλιστα, τη σπουδαιότητα της κατασκευής του έχουν αντιληφθεί και οι Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Πελοποννήσου καθώς ο Διευρωπαϊκός Άξονας όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να ενώσει την Καλαμάτα με τη κεντρική Ευρώπη.

Οι λόγοι που αυτή η σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή έχουν πολλάκις αναφερθεί είτε γραπτώς μέσω επιστολών, είτε προφορικώς μέσω συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς και στελέχη της Κυβέρνησης. Συνοπτικά τα οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή αλλά και η χώρα εντοπίζονται στον οικονομικό και τουριστικό τομέα, στην οδική ασφάλεια και τη μείωση του χρόνου ταξιδιού, στην αναβάθμιση αεροδρομίων και λιμανιών αλλά και στη δημιουργία διακρατικών, διαπεριφερειακών και διαδημοτικών clusters.

Η εταιρεία DatAnalysis σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων κ. Στάθη Σιούτη, προχώρησαν στη στατιστική ανάλυση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη σπουδαιότητα του διασυνοριακού σταθμού της Κακαβιάς, αναφορικά με τα οχήματα που διέρχονται από αυτόν ανά μήνα, αλλά για να γίνει και η σύγκριση με τον αντίστοιχο σταθμό της Κρυσταλλοπηγής στη Φλώρινα.

Στόχος της έρευνας είναι η παρουσίαση και ανάλυση της πορείας που ακολουθεί η χρήση του υπάρχοντος οδικού δικτύου με σκοπό να συγκροτηθεί μία βάση δεδομένων σχετικά με την φυσιογνωμία των μετακινήσεων.

Αναλυτικότερα:

 • Κατά το διάστημα 2014-2020 η είσοδος των ΙΧΕ από την Αλβανία προς την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 25%.
 • Από το 2013 ως το 2019 παρατηρήθηκε αύξησης της τάξης του 55% στα κενά Φ/Γ που εισήλθαν στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς. Αντίστοιχα, η έξοδος προς την Αλβανία των κενών Φ/Γ μειώθηκε κατά 34%.
 • Αναφορικά με τα έμφορτα Φ/Γ που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω Κακαβιάς το ποσοστό αυξήθηκε κατά 8% για το διάστημα 2014-2020 ενώ αντίστοιχα το πλήθος των έμφορτων από την Ελλάδα προς την Αλβανία αυξήθηκε κατά 25%. Παρατηρείται, δηλαδή, μια τάση να εισέρχονται κενά και να εξέρχονται έμφορτα.
 • Για το ίδιο διάστημα, 2014-2020, παρουσιάζεται μία αύξηση της τάξης του 19,8% επί του μέσου όρου στα εξερχόμενα ΙΧΕ μέσω του διασυνοριακού σταθμού.
 • Τέλος, ένα αρκετά σημαντικό εύρημα είναι πως για την περίοδο από το 2013 ως το 2019 οι αφίξεις στο σταθμό της Κακαβιάς εμφανίζουν αύξηση 30% ενώ για το ίδιο διάστημα οι αφίξεις στο σταθμό της Κρυσταλλοπηγής μειώνονται περίπου κατά 20%.

Τα δεδομένα είναι ενδεικτικά της εμπορευματικής και επιβατικής σημασίας που έχει η σύνδεση του συνοριακού σταθμού της Κακαβιάς με το Διευρωπαϊκό οδικό άξονα των Δυτικών Βαλκανίων, που με την ολοκλήρωση του, θα μας καταστήσει ως ένας από τους πιο σημαντικούς κόμβους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη 

πηγή

#pgnews

#facebook

The post Η αναγκαιότητα της επέκτασης της Ιόνιας οδού έως την Κακαβιά… με αριθμούς appeared first on Press Online.

]]>
Τουριστική προβολή της περιφέρειας Ηπείρου με πόρους της πολιτικής συνοχής https://pressonline.gr/oikonomia/touristiki-provoli-ipeirou-me-porous-politikis-synoxis/ Tue, 31 Aug 2021 15:47:41 +0000 https://pressonline.gr/?p=2400             Τελικά η χώρα μας χρειάζεται προβολή για την προσέλκυση τουρισμού ή οι ομορφιές της είναι από μόνες τους ικανές να προσελκύσουν τον επιθυμητό αριθμό τουριστών; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ναι, η χώρα μας χρειάζεται προβολή για την ανάπτυξη του τουρισμού εφόσον επιθυμούμε την διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, την προβολή και ανάπτυξη και […]

The post Τουριστική προβολή της περιφέρειας Ηπείρου με πόρους της πολιτικής συνοχής appeared first on Press Online.

]]>

            Τελικά η χώρα μας χρειάζεται προβολή για την προσέλκυση τουρισμού ή οι ομορφιές της είναι από μόνες τους ικανές να προσελκύσουν τον επιθυμητό αριθμό τουριστών; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ναι, η χώρα μας χρειάζεται προβολή για την ανάπτυξη του τουρισμού εφόσον επιθυμούμε την διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, την προβολή και ανάπτυξη και άλλων ειδών τουρισμού εκτός του θερινού (όπως ενδεικτικά χειμερινός, θρησκευτικός, γαστρονομικός κλπ) αλλά και την ανάδειξη λιγότερο γνωστών στο ευρύ κοινό τοποθεσιών που αξίζουν μια επίσκεψη. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ασφάλεια του ταξιδιού τους στην χώρα μας στην εποχή της πανδημίας που ζούμε.

            Την ανάγκη προβολής του τουριστικού της προϊόντος η περιφέρεια Ηπείρου επέλεξε να το εντάξει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με την ένταξη του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου». Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.391.357 ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευτεί πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ για την πραγματοποίηση δράσεων του έργου. Στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός της Επικοινωνιακής Στρατηγικής και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Ηπείρου. Η γενικότερη στόχευση είναι (μεταξύ άλλων) η αναβάθμιση της ποιότητας της τουριστικής δραστηριότητας, και ο εκσυγχρονισμός των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών, ενώ ειδικότερα, το επιθυμητό αποτέλεσμα ως προς την τουριστική προβολή, στοχεύει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των τουριστικών πόρων και στην διάχυση της τουριστικής κατανάλωσης.

Ειδικώτερα οι πυλώνες του έργου περιλαμβάνουν: 1) Ολοκληρωμένη προβολή – προώθηση της Ηπείρου ως ενιαίου τουριστικού προορισμού 2) Προβολή δραστηριοτήτων και τουριστικών πόρων για τις 4 εποχές – 12 μήνες τον χρόνο 3) Διατήρηση των υφιστάμενων τουριστικών αγορών και υποστήριξη της προσέγγισης των αναπτυσσόμενων αγορών 4) Ανάδειξη των δραστηριοτήτων των ειδικών – εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε συνδυασμό με τις επί μέρους περιοχές της Περιφέρειας όπου αυτές αναπτύσσονται 5) Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων προσβασιμότητας επισκεπτών στην Περιφέρεια Ηπείρου, αεροπορικής, ακτοπλοϊκής, οδικής 6) Αξιοποίηση του χαρακτηριστικού δικτύου των πέντε αρχαίων θεάτρων ως πόλων έλξης – κεντρικών σημείων – διαδρομών τουριστικής περιήγησης και γνωριμίας της Περιφέρειας 7) Ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων της τοπικής παραγωγής ως αναπόσπαστων στοιχείων του τουριστικού προϊόντος 8) Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων για την ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας.

Στο πλαίσιο του έργου το Σάββατο 17 Ιουλίου στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε το «1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ» της Περιφέρειας Ηπείρου. Το φεστιβάλ αυτό είχε στόχο, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, συνδυάζοντας την τοπική κουζίνα με την σύγχρονη μαγειρική, έτσι όπως γίνεται σε πολλά street food festival του εξωτερικού, καθιστώντας την επίσκεψη στην Ήπειρο μια συνολικά ξεχωριστή εμπειρία. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, 10 παραγωγοί από την Πρέβεζα και την Άρτα, είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

The post Τουριστική προβολή της περιφέρειας Ηπείρου με πόρους της πολιτικής συνοχής appeared first on Press Online.

]]>
Αναβαθμίζει τον φωτισμό της πόλης με LED ο Δήμος Άρτας https://pressonline.gr/politiki/led-dimos-artas/ Tue, 31 Aug 2021 15:35:52 +0000 https://pressonline.gr/?p=2396             Η πράσινη οικονομία και η επίτευξη χαμηλότερων εκπομπών ρίπων περιλαμβάνει δράσεις σε ένα ευρύ φάσμα. Δράσεις που μπορεί να κάνει και ο καθένας μας ατομικά, αποκτούν όμως αμέσα ουσιαστικό αποτέλεσμα όταν γίνονται από κρατικούς φορείς και οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς πραγματοποιούνται σε μαζικό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελεί η αλλαγή των λαμπτήρων και φωτιστικών σε […]

The post Αναβαθμίζει τον φωτισμό της πόλης με LED ο Δήμος Άρτας appeared first on Press Online.

]]>

            Η πράσινη οικονομία και η επίτευξη χαμηλότερων εκπομπών ρίπων περιλαμβάνει δράσεις σε ένα ευρύ φάσμα. Δράσεις που μπορεί να κάνει και ο καθένας μας ατομικά, αποκτούν όμως αμέσα ουσιαστικό αποτέλεσμα όταν γίνονται από κρατικούς φορείς και οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς πραγματοποιούνται σε μαζικό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελεί η αλλαγή των λαμπτήρων και φωτιστικών σε ένα σπίτι από παλαιότερες τεχνολογίες σε τεχνολογία Led. Η αντίστοιχη δράση σε επίπεδο φωτισμού δρόμων ενός δήμου έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση ρεύματος και κατ’ επέκταση στην εκπομπή ρύπων (αφού δυστυχώς επί του παρόντος ο ηλεκτρισμός στην χώρα μας δεν παράγεται εξ ολοκλήρου από πράσινη ενέργεια).

            Αρκετές τέτοιες δράσεις αντικατάστασεις φωτισμού οδών έχουν εκκινήσει να πραγματοποιούνται στην χώρα, αρκετές με την χρηματοδότηση των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το έργο με τίτλο «Εγκατάσταση φωτιστικών Led στην πόλη της Άρτας» με δικαιούχο τον Δήμο Αρταίων. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.523.000 ευρώ και εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020 τον Σεπτέμβριο 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο 2023 και έρχεται σε συνέχεια άλλων αντίστοιχων δράσεων του ίδιου Δήμου. Με την δράση αυτή θα πραγματοποιηθούν εργασίες εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων με τεχνολογία led προς αντικατάσταση απαρχαιωμένων φωτιστικών σωμάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και σε περιβάλλοντες αυτού οδούς, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της ευρύτερης αυτής περιοχής. Το υπάρχον δίκτυο ηλεκτροφωτισμού εγκαταστάθηκε το 1995.

            Συγκεκριμένα με την συγκεκριμένη δράση προβλέπεται: 1) Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων led με τους ιστούς, προς αντικατάσταση των υπαρχόντων, στις πλατείες Σκουφά, Κιλκίς, Παντοκράτορα, Εθνικής Αντιστάσεως, Μονοπωλίου, Μεταξά, Αγ.Νικολάου, ευρυχώριο Φιλελλήνων καθώς και στις οδούς: στον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Σκουφά, Παντοκράτορος, Αλεξοπούλου, Κουμουνδούρου, Νόρμαν, Ξενοπούλου, Σταματελοπούλου, Κωλέττη, Κασοπίτρας, Αγ.Βασιλείου, Αγ.Νικολάου, Μανωλάκη, Πριοβόλου, Ψαρρών, Κοσμά Αιτωλού, Καραϊσκάκη, Καραπάνου,Μάτσου, Κ.Παλαμά και Αγ. Κων/νου. 2) Η προμήθεια φωτιστικών led αξονικού φωτισμού προς αντικατάσταση των υπαρχόντων στις οδούς: Φιλελλήνων, Μακρυγιάννη, Β. Κωνσταντίνου, Αμβρακίας, Τζαβέλλα, Γριμπόβου, Β. Πύρρου, Γκοτζούλα, Κ. Παλαμά, Μανέγα, Σπ. Λάμπρου, Αγ. Σοφίας και Μουργκάνας 3) Οικοδομικές εργασίες για την αποξήλωση των υφιστάμενων ιστών και την εγκατάσταση των νέων χωρίς παρέμβαση στο υφιστάμενο υπόγειο δίκτυο 4) Εργασίες ελέγχου του υφιστάμενου δικτύου αξονικού φωτισμού και συγκεκριμένα των πλευρικών σημείων στήριξης ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και ασφαλής λειτουργία του δικτύου μετά την εγκατάσταση των νέων φωτιστικών σωμάτων 5) Τέλος, προβλέπονται εργασίες για την επαναφορά των οδών στα σημεία παρέμβασης στην αρχική τους κατάσταση (πλακοστρώσεις κλπ.)

            Γιατί θεωρείται επωφελής η τεχνολογία Led

Τα φωτιστικά Led παράγουν περισσότερο φως ανά μονάδα ισχύος συγκριτικά με τις λάμπες πυράκτωσης και έτσι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Παρέχουν οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος έως 50% σε σχέση με τις λάμπες φθορίου και έως 90% σε σχέση με τις λάμπες πυράκτωσης. Έχουν όμως και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής η οποία κυμαίνεται από 20.000 – 50.000 ώρες λειτουργίας, ενώ με τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 100.000 ώρες.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

The post Αναβαθμίζει τον φωτισμό της πόλης με LED ο Δήμος Άρτας appeared first on Press Online.

]]>
Ανέγερση ειδικών σχολείων στην Άρτα με πόρους της πολιτικής συνοχής https://pressonline.gr/eidiseis/eidika-sxoleia-artas/ Mon, 30 Aug 2021 11:04:55 +0000 https://pressonline.gr/?p=2391 Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εξαντλούνται μόνο στην ενίσχυση και την υποστήριξη δράσεων που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη. Συχνά οι δράσεις που χρηματοδοτούνται έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν μεταξύ άλλων στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των παραγόντων ένταξης διάφορων κοινωνικών ομάδων. Μάλιστα ένας από τους θεματικούς στόχους του προγράμματος […]

The post Ανέγερση ειδικών σχολείων στην Άρτα με πόρους της πολιτικής συνοχής appeared first on Press Online.

]]>

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εξαντλούνται μόνο στην ενίσχυση και την υποστήριξη δράσεων που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη. Συχνά οι δράσεις που χρηματοδοτούνται έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν μεταξύ άλλων στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των παραγόντων ένταξης διάφορων κοινωνικών ομάδων. Μάλιστα ένας από τους θεματικούς στόχους του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020 είναι και η κοινωνική ένταξη.

Μια τέτοια δράση είναι και το έργο με τίτλο «Ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Άρτας» με δικαιούχο τον Δήμο Αρταίων και συνολικό προϋπολογισμό 1.850.852 ευρώ. Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Άρτας στον οικισμό Γλυκορίζου Άρτας, δυναμικότητας 25 μαθητών δημοτικού και 5 νηπίων, συνολικής δόμησης 1.780,93 τετραγωνικών μέτρων. Το παρόν έργο θα καλύψει την ανάγκη εξυπηρέτησης των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Άρτας για εκπαίδευση σε χώρους πλήρως προσβάσιμους σε αυτούς και επαρκείς για την ανάπτυξη των ψυχοκοινωνικών και μαθησιακών τους δυνατοτήτων.

Στόχος είναι να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει το Ειδικό Σχολείο (τώρα συστεγάζεται με το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό ατόμων με αναπηρία στο Νομό Άρτας καθιστά επιτακτική την ανάγκη για κατασκευή ενός κτιρίου που θα παρέχονται οι κατάλληλες συνθήκες για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Ήδη το έργο είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης καθώς τον Ιούνιο 2021 έλαβε χώρα η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου για το υποέργο του εξοπλισμού των σχολικών μονάδων αυτών. Στόχος είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα σχολεία αυτά να παραδοθούν προς χρήση και πλήρως λειτουργικά στους μαθητές τους.

Τι είναι τα ειδικά σχολεία

Όταν γίνεται λόγος για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, αναφερόμαστε κυρίως σε ένα από τα εξής δύο σχολικά πλαίσια: το Ειδικό Σχολείο και το Τμήμα Ένταξης. Πρόκειται για τις γνωστές και ως Σ.Μ.Ε.Α.Ε. (Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), οι οποίες περιλαμβάνουν: α) Αυτοτελή Ειδικά Σχολεία, στα οποία φοιτούν, μεικτά ή κατά κατηγορία, πρόσωπα με αισθητηριακά, κινητικά ή νοητικά προβλήματα, αναπτυξιακές ή ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές β) Ειδικά Σχολεία, τα οποία συστεγάζονται με τα Γενικά Σχολεία, με στόχο, μεταξύ άλλων, την κοινωνική ενσωμάτωση των μαθητών και γ) Ειδικές Τάξεις εντός των Γενικών Σχολείων, γνωστές και ως Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.). Εκεί τα παιδιά φοιτούν για τρεις με έξι ώρες εβδομαδιαίως, παράλληλα με τη Γενική Τάξη, ατομικά ή σε μικρές ομάδες, ανάλογα με την ειδική τους δυνατότητα, εργάζονται στο πλαίσιο του Τ.Ε., σε διαφορετικές ώρες κάθε εβδομάδα, ώστε να μην χάνουν όλα τα μαθήματα της Γενικής Τάξης.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

The post Ανέγερση ειδικών σχολείων στην Άρτα με πόρους της πολιτικής συνοχής appeared first on Press Online.

]]>
ΕΣΠΑ 2014 – 2020: οι αριθμοί για την Ήπειρο https://pressonline.gr/oikonomia/espa-arithmoi-gia-tin-ipeiro/ Mon, 30 Aug 2021 10:22:23 +0000 https://pressonline.gr/?p=2387             Το πρόγραμμα χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΣΠΑ 2014 – 2020 βαίνει προς την ολοκλήρωση του, καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά στην διαδικασία εκκίνησης του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Στην ανάλυση μας που ακολουθεί, θα δούμε κάποιους από τους βασικούς αριθμούς και τις σχετικές επιδόσεις της περιφέρειας Ηπείρου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ […]

The post ΕΣΠΑ 2014 – 2020: οι αριθμοί για την Ήπειρο appeared first on Press Online.

]]>

            Το πρόγραμμα χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΣΠΑ 2014 – 2020 βαίνει προς την ολοκλήρωση του, καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά στην διαδικασία εκκίνησης του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Στην ανάλυση μας που ακολουθεί, θα δούμε κάποιους από τους βασικούς αριθμούς και τις σχετικές επιδόσεις της περιφέρειας Ηπείρου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

            Ξεκινώντας, θα αναφέρουμε ότι για την περιφέρεια Ηπείρου εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020 συνολικά 7.915 δράσεις εκ των οποίων οι 362 αφορούν έργα και οι 7.553 ενισχύσεις επιχειρηματικότητας. Οι 7.915 αυτές ενταγμένες προτάσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό λίγο πάνω από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ (2.037.794.481 ευρώ) εκ των οποίων τα 226 εκατομμύρια αφορούν τις ενισχύσεις επιχειρηματικότητας. Το μεγαλύτερο, από πλευράς προϋπολογισμού, έργο είναι η Γ1 Φάση κατασκευής του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας με προϋπολογισμό κοντά στα 48 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίστοιχα η μεγαλύτερη ενίσχυση αφορά την επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδας εκτροφής και εκκολαπτηρίου ιριδίζουσας πέστροφας με αύξηση δυναμικότητας για τα ιχθυοτροφεία Χόχλας Α.Β.Ε.Ε με προϋπολογισμό στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Ηπείρου από τα ως άνω προϋπολογισθέντα ποσά έχει καταβάλλει 747 εκατομμύρια ευρώ (στοιχεία Δ΄ τρίμηνο 2020).

            Από πλευράς θεματικών στόχων η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προϋπολογίσει τα περισσότερα χρήματα να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου έχουν ενταχθεί πράξεις με συνολικό προϋπολογισμό 545 εκατομμύρια ευρώ. Ακολουθεί ο τομέας της προστασίας περιβάλλοντος όπου έχουν ενταχθεί πράξεις με συνολικό προϋπολογισμό 287 εκατομμύρια. Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση από πλευράς προϋπολογισμού βρίσκεται δυστυχώς ο θεματικός τομέας για τις δράσεις με σκοπό την πρόληψη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής με συνολικό προϋπολογισμό στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Στην δεύτερη από το τέλος θέση βρίσκονται οι δράσεις για την επίτευξη του στόχου της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης με συνολικό προϋπολογισμό στα 54 εκατομμύρια ευρώ.

            Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδείχθηκαν κρίσιμα για την διαχείριση της πανδημίας της Covid – 19 με πράξεις όπως το ταμείο ενίσχυσης των επιχείρησεων και την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Θα ήταν όμως χρήσιμο για την περιφέρεια Ηπείρου στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 να ενταχθούν περισσότερες δράσεις που να αντιμετωπίζουν την νέα πρόκληση της εποχής μας, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.  

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

The post ΕΣΠΑ 2014 – 2020: οι αριθμοί για την Ήπειρο appeared first on Press Online.

]]>
Έρευνα για την αγροδιατροφή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με πόρους της πολιτικής συνοχής https://pressonline.gr/oikonomia/erevna-gia-agrodiatrofi/ Mon, 30 Aug 2021 10:08:31 +0000 https://pressonline.gr/?p=2384             Αφού, κατά το κοινώς λεγόμενο, είμαστε ό,τι τρώμε, οφείλουμε να ερευνήσουμε και γιατί όχι να δελτιώσουμε τις ιδιότητες του φαγητού μας. Με βάση αυτό το γνωμικό αλλά και με σκοπό την εξυπηρέτηση των αρχών της οικονομίας κλίμακος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπέβαλλε την πρόταση για χρηματοδότηση του έργου «Ευ – αγροδιατροφή» στο πρόγραμμα της πολιτικής […]

The post Έρευνα για την αγροδιατροφή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με πόρους της πολιτικής συνοχής appeared first on Press Online.

]]>

            Αφού, κατά το κοινώς λεγόμενο, είμαστε ό,τι τρώμε, οφείλουμε να ερευνήσουμε και γιατί όχι να δελτιώσουμε τις ιδιότητες του φαγητού μας. Με βάση αυτό το γνωμικό αλλά και με σκοπό την εξυπηρέτηση των αρχών της οικονομίας κλίμακος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπέβαλλε την πρόταση για χρηματοδότηση του έργου «Ευ – αγροδιατροφή» στο πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

            Πράγματι το έργο με τον πλήρη τίτλο του «Ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών για τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών ποιότητας και ασφάλειας αγροδιατροφικών και βιολειτουργικών προϊόντων» (ΕΥ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ)» εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 τον Νοέμβριο 2020 με συνολικό προϋπολογισμό στα 3.000.000 ευρώ. Ένας από τους στόχους του έργου είναι να συνενώσει δράσεις και ερευνητικές ομάδες με συνέργειες από ερευνητικά εργαστήρια πέντε Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και νεοϊδρυθέντων ερευνητικών δομών του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου και του Πανεπιστημιακού Αγροδιατροφικού Πάρκου Ηπείρου ώστε να αξιοποιηθεί η απόκτηση του καινοτόμου επιστημονικού εξοπλισμού (που θα πραγματοποιηθεί μέσω του έργου) και να οδηγήσει στην ανάπτυξη πρωτοπόρων μεθόδων για τον εξειδικευμένο χαρακτηρισμό τροφίμων, της ποιότητας, της ασφάλειας και της αυθεντικότητας αυτών στην αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και της μεταποίησης και συντήρησης των τελικών προϊόντων.

Υψηλά καταρτισμένοι ερευνητές, ειδικοί στους τομείς των επιστημών της Χημείας, της Βιολογίας, των Υλικών, της Γεωπονίας και των Επιστημών Υγείας και άλλων επιστημών θα συντονίσουν τις ερευνητικές τους δυνάμεις για την υλοποίηση του έργου και τη δημιουργία της υποδομής. Οι ερευνητικές ομάδες του έργου θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ελληνική πρωτογενής παραγωγή, προκειμένου να συμβάλουν στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας. Η ερευνητική δράση θα καλύπτει την ανάπτυξη αναλυτικών τεχνικών μεθοδολογιών, ταυτοποίηση της ποιότητας και της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων, τον σχεδιασμό νέων βιολειτουργικών τροφίμων με τη χρήση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, την μελέτη της αλληλεπίδρασης των τροφίμων με τα υλικά συσκευασίας, τις δοκιμές χρήσης νέων υλικών, τη στατιστική ανάλυση, την ερμηνεία των ευρημάτων και τη μετάφραση σε διατροφική ή άλλη παρέμβαση.

Το αντικείμενο της πρότασης περιλαμβάνει επιλεγμένα σημαντικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου και της χώρας μας, καθώς και επιλεγμένα τρόφιμα, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα συναφή προϊόντα, τον οίνο, το ελαιόλαδο, τα προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών, τα προϊόντα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, καθώς και τα βιολειτουργικά προϊόντα. Ο χαρακτηρισμός αυτών ως προϊόντων υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας μέσω των εφαρμογών εξελιγμένων τεχνολογιών αναδεικνύει τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά και συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα και στην αύξηση της ζήτησής τους από τους καταναλωτές. Τα παραδοσιακά Ηπειρώτικα προϊόντα αγροδιατροφής είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς τομείς της Ελλάδας, με έντονη παρουσία στην Ευρώπη και αυξανόμενη παρουσία στην Αμερική και σε ορισμένες εταιρείες με συνεχόμενη αύξηση των εξαγωγών.

Όμως και η υποδομή που θα αποκτηθεί θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες μοναδικές στη χώρα για χρήση από ερευνητές επιστήμονες ή παραγωγικές εταιρίες και θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες, ανάλογες με τις ανάγκες του χρήστη, όπως υψηλά εξειδικευμένες αναλύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό (2D-GC-TOF, NG sequencing, NMR, ICP, Raman Micro, FE-SEM, LC-MS-LTQ-Orbitrap), ή συνδυασμούς αναλύσεων (μικροβίωμα, πρωτεωμικα κ.α). Στο έργο θα συμμετέχουν 32 καθηγητές, δέκα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και 68 νέοι ερευνητές (μεταδιδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές). Επιστημονικώς υπεύθυνος του έργου είναι ο καθηγητής Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και αναπληρωτής επιστημονικώς υπεύθυνος ο Καθηγητής Ιωάννης Κωνσταντίνου του Τομέα Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ήδη από τον Δεκέμβριο που μας πέρασε έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συγκεντρώσεις της ομάδας έργου.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

The post Έρευνα για την αγροδιατροφή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με πόρους της πολιτικής συνοχής appeared first on Press Online.

]]>