Μεγάλη πληγή για τον τουρισμό παραμένουν για μία ακόμη χρονιά τα παράνομα καταλύματα τα οποία λειτουργούν σε όλα τα παραλιακά – τουριστικά μέρη του Ιονίου, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και ειδικά σε Πάργα και Σύβοτα. Στις συγκεκριμένες περιοχές πολλά παράνομα καταλύματα, κατοικίες και βίλες, λειτουργούν χωρίς να έχουν ειδικό σήμα λειτουργίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και χωρίς να πληρώνουν φόρους.
Έτσι, ο κόσμος του τουρισμού συνεχίζει να υπογραμμίζει την ανάγκη νομοθετικού, θεσμικού και φορολογικού πλαισίου που θα αντιμετωπίσει τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των νόμιμων και αδειοδοτημένων επιχειρήσεων και θα εξασφαλίσει τα δημόσια έσοδα και την ασφάλεια των επισκεπτών. Να θυμίσουμε ότι το θέμα αυτό έχει επισημανθεί επανειλημμένως καθώς στα παράνομα τουριστικά καταλύματα πραγματοποιείται ποσοστό 40% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε ετήσια βάση. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου ο ΣΕΤΕ ανέθεσε σε εξειδικευμένη εταιρεία το έργο ηλεκτρονικού ελέγχου καταλυμάτων που διατίθενται προς τουριστική ενοικίαση παρανόμως.
Οι έλεγχοι γίνονται σε όλη την Ελλάδα και επικεντρώνεται για την Ήπειρο πιο ειδικά, σε Πάργα, Πρέβεζα, Σύβοτα, ώστε να εντοπίσει αυτές τις εστίες φοροδιαφυγής. Σκοπός είναι τα στοιχεία που θα συλλέγονται να παραδίδονται στις τουριστικές και φορολογικές αρχές της χώρας προκειμένου αυτές με τη σειρά τους, πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους να επιβάλουν όπου διαπιστώνεται παρανομία τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.
Το 2015 ο τζίρος που διέφυγε στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ με βάση εκτιμήσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ενώ υπολογίζεται ότι αυξάνεται ετησίως κατά 30% – 50%.