Η δουλειά του τύπου είναι να ασκεί κριτική

0
562

Σίγουρα ο τίτλος δεν λέει και κάτι καινούργιο. Μάλιστα, όσοι διαβάζετε αυτή την εφημερίδα στα τριάντα πέντε χρόνια που κυκλοφορεί, ξέρετε ότι προσπαθεί να κάνει αυτή την δύσκολη «δουλειά» της κριτικής προς τα πολιτικά πρόσωπα με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο. Παρότι δικηγόρος και όχι δημοσιογράφος, αλλά ως γιός εκδότη και νομικός σύμβουλος της ένωσης εκδοτών περιφερειακών εφημερίδων όλης της Ελλάδας, μπορώ να σας πω, ότι αυτή την κριτική του τύπου προς τους πολιτικούς, κάποιοι την δέχονται και προσπαθούν να βελτιωθούν, κάποιοι διαφωνούν και απαντώντας προσπαθούν να δείξουν που έχεις άδικο (μπορεί να έχουν και εκείνοι δίκιο και οφείλεις μετά να το αναγνωρίσεις) και κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, όχι απλά αρνούνται την ορθότητα της κριτικής, αλλά επιπρόσθετα προσπαθούν να σε απαξιώσουν και να σε βλάψουν. Σε μία τέτοια περίπτωση θα αναφερθώ σήμερα.

Αν και μένω μακριά, είμαι δημότης Κόνιτσας και είναι κάτι που δεν θα αλλάξω ο κόσμος να χαλάσει. Μάλιστα, έχοντας δημιουργήσει την δική μου οικογένεια, έχω … «προσθέσει» και άλλους δύο νέους δημότες. Παρακολουθώ τα δρώμενα στο Δήμο και μακάρι, αν το επέτρεπαν οι συνθήκες, να βοηθούσα κάποια στιγμή και πιο ενεργά. Το συμπέρασμα μου είναι ότι αυτή η χρονιά για τον Δήμο Κόνιτσας δεν είναι απλά μια χαμένη χρονιά, όπως είναι για την υπόλοιπη χώρα, αλλά μια καταστροφική χρονιά.

Μπορεί οι υπόλοιποι να αναγκαστήκαμε να περιοριστούμε στα σπίτια μας για αρκετούς μήνες, όσοι όμως ζουν στην Κόνιτσα είδαν και άλλα βασικά δικαιώματα τους να περιορίζονται, όπως το βασικό δικαίωμα πρόσβασης στο νερό! Μάλιστα, όταν αναδείχθηκε το ζήτημα, ο Δήμαρχος πρώτα έβγαλε τους κάτοικους ψεύτες και μετά προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός λέγοντας ότι στο τάδε χωριό ζουν πενήντα άτομα, παρότι διακοπές νερού ήταν καθημερινές και στο κέντρο της πόλης. Αλήθεια, αν αυτό το λέει ο Δήμαρχος της περιοχής, τι θα πρέπει να πει ο υπουργός που διαχειρίζεται τους πόρους στην Αθήνα;

Αύξηση των δημοτικών τελών, παρακράτηση της ΣΑΤΑ από τις κοινότητες, ανύπαρκτη καθαριότητα, μηδενική βοήθεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ούτε ένα δημοτικό έργο δεν δρομολογήθηκε. Κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων, απραξία, ελάχιστη απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, κίνδυνος υλοποίησης για το μόνο μεγάλο έργο της περιοχής, τον βιολογικό καθαρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμαρχος, κ. Εξάρχου, κατά την συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας, υποσχέθηκε απολογισμό έργου, που ουδέποτε τελικά παρουσίασε…

Όλα αυτά αναδείχθηκαν μέσα από τις σελίδες των Νέων της Ηπείρου, της μόνης εφημερίδας που αφιερώνει ειδική στήλη για τον Δήμο Κόνιτσας. Μάλιστα αρκετά από τα θέματα μας ξεπέρασαν τα όρια του νομού και αναδημοσιεύτηκαν και από πανελλήνια μέσα ενημέρωσης. Η αντίδραση του κ. Εξάρχου; Να ξεκινήσει εναντίον των Νέων της Ηπείρου ένα ανελέητο κυνηγητό. Αφού πρώτα παρανόμως απέκλεισε την εφημερίδα από την δημοσίευση των νόμιμων καταχωρήσεων, έπειτα, για πρώτη φόρα όλα αυτά τα χρόνια κυκλοφορίας της, διέκοψε την συνδρομή του Δήμου στην εφημερίδα. Παρότι τα Νέα της Ηπείρου ασκούσαν κριτική και στους προκατόχους του κ. Εξάρχου (αυτό που οφείλει να κάνει δηλαδή, όπως είπαμε παραπάνω), κανείς δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση. Μάλιστα, όταν η απόφαση του Δημάρχου ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου ως παράνομη, ο κ. Εξάρχου εξέδωσε νέα απόφαση με το ίδιο περιεχόμενο λίγες μέρες μετά! Έπειτα, απέκλεισε από κάθε αναφορά στον νέο τουριστικό χάρτη του μουσείου που διατηρεί στο Μάζι Κόνιτσας, ο εκδότης της εφημερίδας και πατέρας μου, Ζώης Πανταζής. Τελευταίο, και χριστουγεννιάτικο, χτύπημα ήταν και η διακοπή της συνδρομής από το ΚΑΠΗ για το ερχόμενο έτος 2021, τιμωρώντας έτσι όσους ηλικιωμένους θα συχνάζουν εκεί από την νέα χρονιά.

Φίλε αναγνώστη,

Μπορείς να μου πεις ότι δεν σε ενδιαφέρει τι συμπεριφορά επιδεικνύει ένας εκλεγμένος αντιπρόσωπος σου απέναντι σε μία επιχείρηση. Ίσως να έχεις και δίκιο, όμως στα αναφέρω αυτά για δύο λόγους. Πρώτον, για να αντιληφθείς τον αγώνα που γίνεται και τα χτυπήματα που ξεπερνά αυτή η εφημερίδα για να μπορεί να φτάσει στα χέρια σου και να σου εξασφαλίσει αδέσμευτη ενημέρωση. Δεύτερον, για να σου δείξω όλες τις πτυχές των ανθρώπων που καλείσαι να ψηφίσεις. Θα μου πεις τι περίμενες από κάποιον που βρήκε ένα τυπικό λόγο για να ακυρώσει ένα ζωτικής σημασίας έργο, μόνο και μόνο επειδή αποφασίστηκε από προηγούμενη δημοτική αρχή; Ακριβώς, ένωσε τα κομμάτια του παζλ και διαπίστωσε μαζί μου ότι σύμπτωση επαναλμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.   

Από την έντυπη έκδοση των Νέων της Ηπείρου  

#pressgreece.gr