Αναβαθμίζει τον φωτισμό της πόλης με LED ο Δήμος Άρτας

0
171

            Η πράσινη οικονομία και η επίτευξη χαμηλότερων εκπομπών ρίπων περιλαμβάνει δράσεις σε ένα ευρύ φάσμα. Δράσεις που μπορεί να κάνει και ο καθένας μας ατομικά, αποκτούν όμως αμέσα ουσιαστικό αποτέλεσμα όταν γίνονται από κρατικούς φορείς και οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς πραγματοποιούνται σε μαζικό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελεί η αλλαγή των λαμπτήρων και φωτιστικών σε ένα σπίτι από παλαιότερες τεχνολογίες σε τεχνολογία Led. Η αντίστοιχη δράση σε επίπεδο φωτισμού δρόμων ενός δήμου έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση ρεύματος και κατ’ επέκταση στην εκπομπή ρύπων (αφού δυστυχώς επί του παρόντος ο ηλεκτρισμός στην χώρα μας δεν παράγεται εξ ολοκλήρου από πράσινη ενέργεια).

            Αρκετές τέτοιες δράσεις αντικατάστασεις φωτισμού οδών έχουν εκκινήσει να πραγματοποιούνται στην χώρα, αρκετές με την χρηματοδότηση των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το έργο με τίτλο «Εγκατάσταση φωτιστικών Led στην πόλη της Άρτας» με δικαιούχο τον Δήμο Αρταίων. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.523.000 ευρώ και εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020 τον Σεπτέμβριο 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο 2023 και έρχεται σε συνέχεια άλλων αντίστοιχων δράσεων του ίδιου Δήμου. Με την δράση αυτή θα πραγματοποιηθούν εργασίες εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων με τεχνολογία led προς αντικατάσταση απαρχαιωμένων φωτιστικών σωμάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και σε περιβάλλοντες αυτού οδούς, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της ευρύτερης αυτής περιοχής. Το υπάρχον δίκτυο ηλεκτροφωτισμού εγκαταστάθηκε το 1995.

            Συγκεκριμένα με την συγκεκριμένη δράση προβλέπεται: 1) Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων led με τους ιστούς, προς αντικατάσταση των υπαρχόντων, στις πλατείες Σκουφά, Κιλκίς, Παντοκράτορα, Εθνικής Αντιστάσεως, Μονοπωλίου, Μεταξά, Αγ.Νικολάου, ευρυχώριο Φιλελλήνων καθώς και στις οδούς: στον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Σκουφά, Παντοκράτορος, Αλεξοπούλου, Κουμουνδούρου, Νόρμαν, Ξενοπούλου, Σταματελοπούλου, Κωλέττη, Κασοπίτρας, Αγ.Βασιλείου, Αγ.Νικολάου, Μανωλάκη, Πριοβόλου, Ψαρρών, Κοσμά Αιτωλού, Καραϊσκάκη, Καραπάνου,Μάτσου, Κ.Παλαμά και Αγ. Κων/νου. 2) Η προμήθεια φωτιστικών led αξονικού φωτισμού προς αντικατάσταση των υπαρχόντων στις οδούς: Φιλελλήνων, Μακρυγιάννη, Β. Κωνσταντίνου, Αμβρακίας, Τζαβέλλα, Γριμπόβου, Β. Πύρρου, Γκοτζούλα, Κ. Παλαμά, Μανέγα, Σπ. Λάμπρου, Αγ. Σοφίας και Μουργκάνας 3) Οικοδομικές εργασίες για την αποξήλωση των υφιστάμενων ιστών και την εγκατάσταση των νέων χωρίς παρέμβαση στο υφιστάμενο υπόγειο δίκτυο 4) Εργασίες ελέγχου του υφιστάμενου δικτύου αξονικού φωτισμού και συγκεκριμένα των πλευρικών σημείων στήριξης ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και ασφαλής λειτουργία του δικτύου μετά την εγκατάσταση των νέων φωτιστικών σωμάτων 5) Τέλος, προβλέπονται εργασίες για την επαναφορά των οδών στα σημεία παρέμβασης στην αρχική τους κατάσταση (πλακοστρώσεις κλπ.)

            Γιατί θεωρείται επωφελής η τεχνολογία Led

Τα φωτιστικά Led παράγουν περισσότερο φως ανά μονάδα ισχύος συγκριτικά με τις λάμπες πυράκτωσης και έτσι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Παρέχουν οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος έως 50% σε σχέση με τις λάμπες φθορίου και έως 90% σε σχέση με τις λάμπες πυράκτωσης. Έχουν όμως και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής η οποία κυμαίνεται από 20.000 – 50.000 ώρες λειτουργίας, ενώ με τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 100.000 ώρες.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.