Αλλαγές στον Καλλικράτη, αλλά όχι χωροταξικές

0
70

Στην αναθεώρηση του Καλλικράτη, του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αιχμή το ζήτημα της αναπροσαρμογής του τρόπου και των κριτηρίων κατανομής των πόρων των Δήμων, προχωρεί η κυβέρνηση. Η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που θα μελετήσει το θέμα συγκροτήθηκε και καλείται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να υποβάλει την πρόταση, στην οποία θα καταλήξει.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι στόχος είναι ένα επιτελικό κράτος με μια πολυεπίπεδη αποκέντρωση, σε ό,τι αφορά πόρους και αρμοδιότητες, τόσο στο επίπεδο του α’ όσο και στο επίπεδο του β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Και αυτή η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με το ζήτημα της διαχείρισης των πόρων, αν τελικά θα δώσουμε τη δυνατότητα στην περιφέρεια να αναπτυχθεί ισόρροπα και να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ισοπολιτείας στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν ανοίγει χωροταξικό θέμα, περί ορίων των δήμων, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο, όταν τελειώσει το ζήτημα του θεσμικού επαναπροσδιορισμού να ακολουθήσει σχετική συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, αλλά σε μία πορεία συνεννόησης, όπως υπογράμμισε.

Μιλώντας ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι η εμπειρία που έχει προκύψει από την εφαρμογή και του νόμου του Καλλικράτη έχει δείξει ότι υπάρχουν «πάρα πολλά προβλήματα που δημιουργούν καταστάσεις στασιμότητας στον χώρο της αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης», με μεγαλύτερο αυτό των πόρων προς την αυτοδιοικηση που «μέχρι σήμερα επιμένει να διαχειρίζεται το κεντρικό κράτος». Εκτίμησε δε ότι οι πολίτες οι αλλαγές θα τύχουν θετικής υποδοχής, αφού μέχρι σήμερα ο κόσμος αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, κάνοντας ειδική αναφορά στον τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και στη γραφειοκρατία που υπάρχει, στη σύγχυση που δημιουργείται στις αρμοδιότητες και στο «μεγάλο πρόβλημα και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Οι προτάσεις αυτές δεν έχουν ακόμα αποδοθεί σε κείμενο νομοσχεδίου, ώστε να αναμένουμε τις προτάσεις και παρατηρήσεις των ενώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επ’ αυτού.