Ανήλικοι το 50% περίπου των προσφύγων στην Ήπειρο

0
66
προσφυγες

Από τους 2.000 περίπου πρόσφυγες που διαμένουν σε πέντε σημεία (Κατσικάς, Φιλιππιάδα, Δολιανά, Τσεπέλοβο, Κόνιτσα), οι 900 περίπου, ίσως και κάτι περισσότερο, είναι ανήλικοι. Σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή για την υποβοήθηση του έργου της Επιτροπής Στήριξης των Παιδιών των Προσφύγων, η κατανομή των παιδιών στα κέντρα της Ηπείρου, είναι η εξής:

Κατσικάς 0-2 έτη 44 3-15 έτη 209 16-18 έτη 46

Φιλιππιάδας 0-2 έτη 57 3-15 έτη 227 (έφηβοι μετρήθηκαν μαζί με ενήλικους)

Δολιανά 0-2 έτη 26 3-15 έτη 95 (μαζί με έφηβους) 11 φοιτη-τές

Τσεπέλοβο 0-2 έτη 6 3-15 έτη 33 (έφηβοι μετρήθηκαν μαζί με ενήλικες)

Κόνιτσα 0-5 έτη 31 5-10 έτη 25 10-17 έτη 25 3 φοιτητές

Σύμφωνα με την καταγραφή, στον Κατσικά υπάρχουν πέντε «Μπλε σημεία», για την δημιουργική απασχόληση παιδιών, τέσσερα που έχει στήσει η Light House Relief και ένα οι Γιατροί χωρίς σύνορα. Στη Φιλιππιάδα, υπάρχει ένα που στήθηκε σε σκηνή 100 ατόμων, την οποία παραχώρησε ο στρατός στην Ύπατη Αρμοστεία.

Όσο για τις δράσεις, στον Κατσικά η Light House Relief καθημερινά διοργανώνει μαθήματα ξένων γλωσσών (αγγλικά, αραβικά, γερμανικά) και μαθηματικών, οι Olvidados κάνουν τάξεις γυμναστικής και αγγλικών, ενώ σημαντική παρουσία έχει το Καραβάνι της χαράς, οι αλληλέγγυοι που διοργανώνουν δράσεις με παντομίμα, θεατρικό παιχνίδι κ.λπ. Στην Κόνιτσα, υπάρχει ένας εθελοντής, αλληλέγγυος δάσκαλος που για εβδομάδες, 3 φορές τη βδομάδα, κάνει μαθήματα ελληνικών, ενώ ένας πρόσφυγας που διαμένει στο κέντρο, κάνει μαθήματα ζωγραφικής. Στο Τσεπέλοβο, το Προσφυγικό φόρουμ έχει κάνει κάποιες δράσεις (ζωγραφική κ.λπ.), ενώ ο ΟΑΕΔ επισκέπτεται τα κέντρα για να προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη.

Παράλληλα, μετά το τέλος της συλλογής των στοιχείων έχουν ξεκινήσει και τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, στους 2.000+ πρόσφυγες που διαμένουν στην Ήπειρο, έχουν καταγραφεί και 14 φοιτητές σε διάφορα αντικείμενα. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν περίπου το 65% του αριθμού των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς την περίοδο συλλογής των στοιχείων λειτουργούσαν ακόμα καταυλισμοί όπως η Ειδομένη, το λιμάνι στον Πειραιά κ.α. Πάντως, σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, οι αριθμοί δεν έχουν αλλάξει δραματικά, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείεται να συμβεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.