Εισηγήσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου για την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας

0
76

Στη συστηματική προσπάθεια που καταβλήθηκε, από τις αρχές του 2010, για τον εντοπισμό των κλεμμένων εικόνων και λοιπών θρησκευτικών κειμηλίων, τον επαναπατρισμό τους, αλλά και για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω λεηλασία των Ιερών Ναών και Μοναστηριών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη συνεδρίαση της άτυπης ομάδας εργασίας της Unesco για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και της εν γένει αρχαιοκαπηλίας που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι η καταγραφή είναι το κύριο “μέσον” που μπορεί να μετριάσει ως ένα βαθμό την αρχαιοκαπηλία. “Αν όμως – υπογράμμισε -δεν εφαρμοστούν σε παγκόσμιο επίπεδο μέτρα για την αποτροπή των παράνομων εξαγωγών και μεταβιβάσεων της κυριότητας των πολιτιστικών αγαθών, τότε δεν θα καταφέρουμε να θέσουμε τέλος στη δράση των αρχαιοκαπήλων και κυρίως να επαναφέρουμε τα κειμήλια στο χώρο τους”.

Ο Περιφερειάρχης εξήρε τη συνεργασία που υπήρξε στο μεσοδιάστημα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛΑΣ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει γενικότερος συντονισμός και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών.