Ατμόσφαιρα φόβου στα χωριά των Ιωαννίνων

0
113

Κλοπές σε Ιερούς Ναούς, διαρρήξεις σπιτιών, διακίνηση μεγάλων ναρκωτικών ουσιών, διακίνηση λαθρομεταναστών και εσχάτως εντοπισμοί καλλιεργειών κάνναβης (χασίς). Η λίστα της εγκληματικότητας συνεχώς μεγαλώνει στην ακριτική Ήπειρο και οι κάτοικοι χρόνια τώρα ζουν με την αγωνία μη βρεθούν αντιμέτωποι με εγκληματικά στοιχεία. Το κλίμα φόβου είναι το βασικό στοιχείο, εξαιτίας του οποίου διαμορφώνονται συνθήκες δημιουργίας νέου κύματος φυγής ηλικιωμένων από τα χωριά προς τις πόλεις, οδηγώντας σε ολοκληρωτική ερήμωση- ειδικά το χειμώνα- τα περισσότερα εξ αυτών.

Το ίδιο κλίμα «εισπράττουν» και οι απόδημοι που επισκέπτονται τα χωριά τους και οι οποίοι πληροφορούνται (ή και αντικρίζουν εικόνες λεηλασίες στα σπίτια τους) την ανεξέλεγκτη δράση των εγκληματικών στοιχείων. Το μόνο που παραμένει σταθερό, είναι η διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας να πάρει ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των κατοίκων, των περιουσιών και της δημόσιας ασφάλειας. Οι κατά καιρούς υποσχέσεις για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων έμειναν δυστυχώς στα χαρτιά και δεν στάθηκαν ικανά να «πείσουν» τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, ούτε καν και αυτά τα εγκλήματα που έχουν λάβει χώρα στην μεθόριο, με σχετικά πρόσφατο το διπλό φονικό στα Κτίσματα από νεαρό Αλβανό. Η Αστυνομία κατά γενική εκτίμηση -και εκ του αποτελέσματος κρινόμενη -δεν μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, αλλά ούτε και είναι σε θέση να εξιχνιάσει συμβάντα όπως οι διαρρήξεις σπιτιών, πολύ περισσότερο ιερών ναών. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την ικανότητα των υπηρετούντων σήμερα αστυνομικών στις ακριτικές μονάδες, αλλά στο ελλιπές προ σωπικό και στα σχεδόν ανύπαρκτα μέσα που διαθέτουν.

Συνοριοφύλακες…γραφείου!

Το πολυσυζητημένο αίτημα των φορέων της ακριτικής Ηπείρου για επαναφορά στις θέσεις για τις οποίες προσλήφθηκαν όλων των συνοριακών φρουρών πέφτει συνεχώς στο κενό, καθώς οι μετακινηθέντες δυστυχώς θεωρούνται περισσότερο χρήσιμοι σε …υπηρεσίες γραφείου εντός των πόλεων και των μεγάλων αστικών κέντρων και στη φύλαξη «επωνύμων», παρά σε μάχιμες υπηρεσίες! Πρόκειται για την οριστική «ταφόπλακα» της ακριτικής Ηπείρου, αφού τα αστυνομικά τμήματα- έστω και υπολειτουργούντα- αποτελούν σήμερα την τελευταία κρατική δομή, καθώς μειώθηκαν οι στρατιωτικές μονάδες, ουσιαστικά έχουν καταργηθεί τα στρατιωτικά φυλάκια, (τα οποία ακόμη… επανδρώνονται όπως είχε υποσχεθεί ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος), αλλά και σχεδόν το σύνολο των άλλων δημοσίων υπηρεσιών. Και βέβαια μόνο σαν … ανέκδοτο μπορεί να εκλη- φθούν τα δρομολόγια της κινητής αστυνομικής μονάδας ως «εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας» (τα οποία και ανακοινώνονται μάλιστα, ώστε να έχουν γνώση άπαντες περί αυτών!), κάτι που μπορεί να βοηθήσει μόνο σε γραφειοκρατικά ζητήματα και όχι στην αστυνόμευση των περιοχών από τις οποίες διέρχονται.