Επιταχύνονται οι δράσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο

0
89

Τρείς βασικές στοχεύσεις έχει ο αναθεωρημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ηπείρου, ο οποίος αφού πέρασε από «σαράντα κύματα» εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι στοχεύσεις αφορούν: Την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, τη χωριστή συλλογή διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων με στόχο την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και την ανακύκλωση των αποβλήτων με καινοτόμες δράσεις. Για την πλήρη υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 100,9 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα και δράσεις Α’ μέχρι το 2020 και Προτεραιότητας μέχρι το 2023. Ήδη έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα πρώτης προτεραιότητας.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από αρκετό καιρό παραβρέθηκε η επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης και Κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη, από την οποία τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη ζήτησαν τη συνδρομή της, ώστε να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατό η αναθεωρημένη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που προωθήθηκε στα συναρμόδια Υπουργεία μετά την αλλαγή του αναδόχου για τη μονάδα Α.Σ.Α.

Στην αντεπίθεση ο Αλ. Καχριμάνης

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στις αιτιάσεις του κ. Τσίκαρη, και ορισμένων άλλων συμβούλων παρατάξεων της μειοψηφίας. Υπεραμύνθηκε των επιλογών της Περιφερειακής Αρχής, τονίζοντας ότι για τη μονάδα ΑΣΑ έγινε ανοικτός, δημόσιος διαγωνισμός. «Δούλεψε πολύς κόσμος για να είμαστε πρώτοι στην Ελλάδα σε αυτόν τομέα» τόνισε και «έψεξε» τους επικριτές του ΠΕΣΔΑ, που δεν αναγνώρισαν το έργο τους.

Ο κ. Καχριμάνης, είπε ακόμη ότι σήμερα δεν υπάρχουν χρήματα για νέους ΧΥΤΑ ή ΧΑΔΑ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην συνεργασία της Περιφέρειας, με τους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ, χάρη στην οποία δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο στην Ήπειρο εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι το ίδιο θα γίνει και στο ζήτημα της ανακύκλωσης, με το στόχο ανάκτησης να ανέρχεται στο 65% και στα προεπιλεγμένα στο 40%.

Όσον αφορά το κόστος για τα παραδιδόμενα απορρίμματα στο εργοστάσιο, αυτό θα φτάνει στα 40,9 ευρώ τον τόνο. Τέλος όσον αφορά τη μεταφορά των στραγγιδίων του ΧΥΤΑ Ελληνικού στο Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης των Ιωαννίνων, είπε ότι είναι η πιο φθηνή λύση.

Ακροθιγώς τέθηκε από τον Περιφερειάρχη και το ζήτημα της μεταφοράς απορριμμάτων στην Ήπειρο από Κέρκυρα – Λευκάδα, ο οποίος επανέλαβε ότι για τη Λευκάδα το θέμα θα μπορούσε να εξεταστεί, ενώ για την Κέρκυρα άφησε «ανοικτό παράθυρο» μόνο για τη μεταφορά υπολειμμάτων όταν λειτουργήσει το εργοστάσιο.

Από τις άλλες τοποθετήσεις ξεχώρισε η παρέμβαση του κ. Γιώργου Ζάψα, ο οποίος αν και εξέφρασε ορισμένες επιμέρους επιφυλάξεις, εκτίμησε ότι ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ σίγουρα είναι πιο βελτιωμένος από τον προηγούμενο. «Χαίρομαι που φτάσαμε για την τελική έγκριση», πρόσθεσε. Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ως και ο Ν. Ζήκος της «Αριστερής Παρέμβασης» καταψήφισαν με πολιτικούς – «αντικαπιταλιστικούς» – όρους το σχέδιο.