Ο Μητροπολίτης Κόνιτσας κλήθηκε και φέτος να βρει λύσεις χωρίς ιερείς

0
125

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επανήλθε στην επικαιρότητα το πρόβλημα της έλλειψης ιερέων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κενά σε πολλές ενορίες στις εορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα, στις Εθνικές Επετείους κ.ά.

Ο Άγιος Κονίτσης πρέπει να βρει λύση. Το πρόβλημα κάθε χρόνο γίνεται οξύτερο με τις συνεχιζόμενες συνταξιοδοτήσεις των ιερέων, τον περιορισμό στις προσλήψεις που ισχύει και για τους ιερείς, αλλά και την μη εξεύρεση κατάλληλων προσώπων για χειροτονία. Εκτός από τους ντόπιους κατοίκους της αναφερόμενης περιοχής, άσκησαν πιέσεις και οι απόδημοι που ήθελαν να γιορτάσουν τις άγιες ημέρες του Πάσχα με θρη-σκευτικό κι όχι μόνο κοσμικό τρόπο, χωρίς όμως και πάλι να ευρεθεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, επαναλαμβάνουμε, εντοπίζεται στη Μητρόπολη Κόνιτσας, της οποίας ο αριθμός ιερέων έχει μειωθεί δραστικά, ενώ υπάρχουν πολλά χωριά που γεμίζουν με κόσμο το Πάσχα, αλλά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ακόμη και αν οι ιερείς κάνουν πολλαπλές ακολουθίες κάθε μέρα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος επιστρατεύθηκαν και συνταξιούχοι ιερείς, οι οποίοι όμως δεν επαρκούν. Ο Άγιος Κονίτσης λοιπόν καλείται να βρει λύσεις…

Το Άγιο Πάσχα που μας πέρασε, ζήσαμε, από πρώτο χέρι, δυο συγκινητικά στιγμιότυπα. Το πρώτο ήταν όταν άνθρωποι της τοπικής κοινότητας Καβασίλων με επικεφαλής τον τοπικό εκπρόσωπο κ. Χρήστο Δάσκαλο, περίμεναν στο Ναό του Αγίου Νικολάου Μαζίου να τελειώσει η Ανάσταση και με το δικό τους αυτοκίνητο να πάρουν τον ιερέα πατέρα Αθανάσιο για να κάνει την ακολουθία της Αναστάσεως στο χωριό τους!!! Το ίδιο ακριβώς έγινε και από τον τοπικό εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας Πουρνιάς κ. Παπαγεωργίου. Μπράβο λοιπόν σε όλους και περισσότερο στον ακούραστο ιερέα πατέρα Αθανάσιο, που παραβλέπει τόσο το θέμα της υγείας του, όσο και την ηλικία του (είναι συνταξιούχος) και ανταποκρίνεται στις θρησκευτικές ανάγκες του ποιμνίου του.