Τελευταίο χτύπημα για τους ιερόσυλους αποδείχθηκε, η κλοπή στον Άγιο Νικόλαο Μαζίου Κόνιτσας

0
110

Συνελήφθη, σε αγροτική περιοχή στη Μελισσόπετρα Ιωαννίνων ύστερα από εκτεταμένες έρευνες αστυνομικών, ο 39χρονος Αλβανός, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή σε διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών σε εκκλησίες στην Κόνιτσα, σε κλοπή αυτοκινήτου καθώς και σε διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Η σύλληψη του 39χρονου έγινε έπειτα από καταδίωξη κοντά στα σύνορα, ενώ κατάφερε να διαφύγει ένας ακόμη Αλβανός 31 ετών, ο οποίος φέρεται να ήταν συνεργός του και καταζητείται. Επίσης, αναζητούνται τρεις ακόμη άγνωστοι συνεργοί τους.

AdTech Ad

Το τελευταίο διάστημα, διάφορες εκκλησίες σε χωριά της Κόνιτσας είχαν γίνει στόχος ιερόσυλων, ενώ έγιναν και διαρρήξεις σε πολλά σπίτια. Στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκαν μέσα σε σάκο 6 κλεμμένες εικόνες, ένας παλαιός Επιτάφιος και ένα δισκοπότηρο –τα οποία, σύμφωνα με αρχαιολόγο που κάλεσε η Αστυνομία για να τα εκτιμήσει, κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»– καθώς και άλλα κλοπιμαία, κινητά τηλέφωνα και οκτώ κροτίδες. Σύμφωνα με πληροφορίες τα κλοπιμαία προέρχονται κυρίως από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Μαζίου Κόνιτσας που ήταν ο τελευταίος στόχος της σπείρας

Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση όλων των στοιχείων που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, διαπιστώθηκε η εμπλοκή των κατηγορουμένων σε πληθώρα υποθέσεων κλοπών που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016 σε χωριά της Κόνιτσας. Ανάμεσά τους ήταν οι διαρρήξεις των ιερών ναών Αγίου Αθανασίου και Αγίας Παρασκευής στην Αετόπετρα Κόνιτσας, του Αγίου Νικολάου στην Ηλιόρραχη, του Αγίου Νικολάου στο Μάζι Κόνιτσας, καθώς και σειράς σπιτιών αλλά και του κτιρίου του πολιτιστικού συλλόγου στον Αμάραντο Κόνιτσας.

Προχθές τα ξημερώματα φέρονται ότι έκλεψαν ένα αυτοκίνητο από το Μάζι Κόνιτσας, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στο χωριό.

Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της κλοπής μεταφορικού μέσου και φθορών ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας περί Αλλοδαπών και Περί Βεγγαλικών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, για τον εντοπισμό των κλοπιμαίων, την ταυτοποίηση των υπολοίπων συνεργών και την πλήρη διερεύνηση της δράσης της ομάδας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχόμενως ένας εκ των δραστών να είναι νεκρός.