Χάος στα δικαστήρια της Αθήνας από την αμφίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

0
57

Χάος και αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα κατά την δήθεν αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών στην Αττική, αφού η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έθετε ξεκάθαρα το πλαίσιο λειτουργίας τους εντός των μέτρων για την αποφυγή προβλημάτων από την κακοκαιρία, μέσω της μείωσης της κυκλοφορίας των πολιτών.

Το ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν από την ανακοίνωση των μέτρων από τον υπουργό πολιτικής προστασίας για την αντιμέτωπιση του καιρικού φαινομένου “Μπάλλος”. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές για την Παρασκευή 15/10.

Όμως φαίνεται ότι η εν λόγω ανακοίνωση δεν επαρκούσε για το Υπουργείο Δικαιοσύνης που εξέδωσε δική του ανακοίνωση, με την οποία για άγνωστο λόγο διαφοροποιούσε την λειτουργία των δικαστηρίων από τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Πέμπτης εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής για αύριο Παρασκευή 15/10, λόγω των αιφνιδίων και έντονων καιρικών φαινομένων.

Από την αναστολή εργασιών εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.”

Η τελευταία φράση της ανακοίνωσης περί υποθέσεων που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα, έννοιας ανύπαρκτης στα νομικά, δημιούργησε αναστάτωση στον νομικό κόσμο ως προς το ποιες υποθέσεις πράγματι δικάζονται και ποιες όχι.

Αποτέλεσμα; Κάθε δικαστήριο να εφαρμόσει την απόφαση κατά το δοκούν, με την εκάστοτε διοίκηση να εκδίδει δική της απόφαση και κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου να χάνεται:

  • ο Άρειος Πάγος επέλεξε να συζητηθούν όσες υποθέσεις οι διάδικοι έκαναν τον κόπο να παρασταθούν χωρίς διάκριση ανάμεσα σε επείγον και μη.
  • Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δεν άφησε καν περιθώριο για ερμηνεία περί επείγοντος, και με ανορθόγραφη αλλά … καλλιγραφική ανακοίνωση ενημέρωνε ότι είναι παντελώς κλειστό και μάλιστα η πόρτα ήταν κλειδωμένη (κεντρική φωτογραφία)
  • Αντίθετα στο ακριβώς δίπλα κτήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών υπήρχε άνθρωπος της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας του δικαστηρίου που προσπαθούσε να ενημερώσει για την μη λειτουργία του δικαστηρίου αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την είσοδο όλων των πολιτών
  • Το μεγάλο πρόβλημα όμως παρουσιάστηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου αποφασίστηκε να εκφωνηθούν όλες οι υποθέσεις και ο εκάστοτε Πρόεδρος θα αποφάσιζε αν ήταν η υπόθεση επείγουσα ή όχι. Αν το έκρινε και δεν ήσουν παρών, τότε πολύ απλά δικαζόσουν ερήμην!

Η όλη αναστάτωση οδήγησε σε οργισμένη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Το πρόβλημα όμως εκκινεί από τον ανεξήγητο λόγο διαφορετικής αντιμετώπισης κάποιων δικών (και διαδίκων) από κάποιους άλλες. Αν όλα τα μέτρα λήφθηκαν για την προστασία των πολιτών και την αποφυγή των μετακινήσεων, τότε γιατί κάποιοι εξαιρέθηκαν; Μήπως κρίθηκε ότι αυτοί δεν κινδυνεύουν επειδή δικαζόνται για επείγουσες περίπτωσεις; Δεν θα τους έπιανε η βροχή; Ή μήπως είναι πιο σημαντική η διεξαγωγή μιας επείγουσας (όποια και αν είναι αυτή) δίκης, από την προστασία της ζωής των πολιτών, μιας και υποτίθεται ότι για αυτό το σκοπό λήφθηκαν τα μέτρα;

Πηγή