Σε εγρήγορση για την αποτροπή μετάδοσης της οζώδους δερματίτιδας

0
133

Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Ηπείρου για την αποτροπή μετάδοσης της οζώδους δερματίτιδας στα βοοειδή της περιοχής μας, που θα σημάνει τεράστια οικονομική ζημιά για τους κτηνοτρόφους.

Όπως τονίστηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ήδη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δοθεί εντολή εμβολιασμού στις Π.Ε. Γρεβενών, Τρικάλων, Καστοριάς και Φλώρινας, οι οποίες συνορεύουν με την Ήπειρο και μάλιστα επικοινωνούν μεταξύ τους οι μετακινούμενες κτηνοτροφικές μονάδες.

Με χθεσινό του μάλιστα έγγραφο το Υπουργείο δίνει «το πράσινο φως» στην Περιφέρεια να προμηθευτεί με δικά της χρήματα το εμβόλιο για τον εμβολιασμό όλων των βοοειδών της Ηπείρου. Η συγκατάθεση δόθηκε λαμβάνοντας υπόψη, όπως σημειώνει, την επιδημιολογική εξέλιξη του νοσήματος στη χώρα μας, αλλά και σε γειτονικές χώρες, αλλά και τα χαρακτηριστικά της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας, με την ύπαρξη σημαντικού αριθμού βοειδών, ευαίσθητου είδους στον οζώδη δερματίτιδα, αλλά και μετακινούμενων κτηνοτρόφων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενημερώνοντας χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο, τόνισε ότι η νόσος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την αγελαδοτροφία μας. Ανέφερε ότι η προμήθεια εμβολίων γίνεται από χώρες της Αφρικής και η παραγγελία τους πρέπει να γίνει άμεσα: «Πάση θυσία πρέπει να βοηθηθεί ο κόσμος και να μη χάσουμε το κεφάλαιο των βοοειδών μας”, υπογράμμισε, για να εγκρίνει τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο την προμήθεια των εμβολίων με τη διαδικασία των έκτακτων αναγκών. Όπως είπε επίσης ο κ. Καχριμάνης έχουν κληθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε ενημερωτική συνάντηση όλοι οι αγελαδοτρόφοι.

Τι είναι η οζώδης δερματίτιδα

Η οζώδης δερματίτιδα είναι νόσος των βοοειδών, η οποία δεν προσβάλει τον άνθρωπο ακόμα και με την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ή γάλακτος. Μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της.

Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία και σταδιακά επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές κυρίως της Μακεδονίας.