Ενεργειακά έργα 54 εκ. ευρώ σε όλη την Ήπειρο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

0
98

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών που είχε τον γενικό συντονισμό με την καθοδήγηση της κ. Τατιάνας Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Ιωαννίνων και αρμόδιας για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, επιτυγχάνει για πρώτη φορά για τα Ελληνικά δρώμενα την συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕπ) για ενεργειακά έργα συνολικής αξίας 54 εκατ. Ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό από την ΕτΕπ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίθηκε η επιχορήγηση, σε ποσοστό χρηματοδότησης 100%, Τεχνικής Βοήθειας για την υλοποίηση σημαντικών ενεργειακών δράσεων στην Ήπειρο. Λαμβάνοντας δε υπόψη το δυσμενές διεθνές περιβάλλον που υπάρχει την περίοδο αυτή για την Ελλάδα, η εξέλιξη για την Περιφέρεια Ηπείρου, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση της όλης προσπάθειας, εκφράζει με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας τα εξής:

“Η Περιφέρεια Ηπείρου πρωτοπορεί, αγωνίζεται και προσπαθεί, ώστε εκτός από τα έργα του ΕΣΠΑ (του οποίου οι εντάξεις μέχρι σήμερα έχουν φθάσει στο 40%), να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία και ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με συστηματική, επίπονη και εξειδικευμένη εργασία, έχει φέρει στο στάδιο υλοποίησης ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, με επιπλέον πόρους από το ΕΣΠΑ, μέσα από το οποίο θα λυθούν ζητήματα της Ηπείρου στον ενεργειακό τομέα”.

“Το έργο αυτό είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα που εγκρίνεται και θα υλοποιηθεί σε Ελληνική Περιφέρεια, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι οι πόροι, οι χρηματοδοτήσεις και το σύνολο των αξιολογήσεων και εγκρίσεων προέρχονται εκτός Ελλάδας”, υπογραμμίζει σε σχόλιο της η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, που ήταν επικεφαλής υπεύθυνη της υποβολής του φακέλου χρηματοδότησης, διαχείρισης και υλοποίησης του έργου.