Η γενιά των 55-αρηδων «χαμένη» στην ανεργία

0
114

Οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 με 64 ετών είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι της ανεργίας που συνεχίζει να “γονατίζει” περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη χώρα μας. Μέσα σε ένα χρόνο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί, στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 3%

Η εικόνα στην Ήπειρο

Μόλις 1,5% μικρότερη σε σχέση με τις αρχές του έτους είναι η ανεργία σε Ήπειρο και Δυτ. Μακεδονία τον Ιούνιο του 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τι κι αν παραδοσιακά οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν μια καλή ευκαιρία για μείωση των ανέργων, κυρίως λόγω των προσλήψεων στα παράλια, φέτος η κατάσταση αποδεικνύεται πιο δύσκολη από ποτέ. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ άλλωστε έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν, ότι δηλαδή η μαύρη εργασία στις παραλιακές περιοχές ανθεί ενώ οι «κανονικές» προσλήψεις γίνονται με το… σταγονόμετρο.

Αυτό εξηγεί το γεγονός πως ενώ τον Ιανουάριο η ανεργία στις δύο Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας ήταν στο 28,4% και τον Ιούνιο έπεσε μόλις στο 26,8%. Με το ποσοστό αυτό μάλιστα οι δύο περιοχές βρίσκονται στην καθόλου τιμητική πρώτη θέση στη σχετική λίστα, ενώ ακολουθούν αυτές τις Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας με 25,8% και αυτές των Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων νήσων με 23,8. Σε ότι αφορά το σύνολο της χώρας στο 23,4% περιορίστηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος από 24,9% τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ μειώθηκε οριακά σε σχέση με το αναθεωρημένο προς τα άνω ποσοστό 23,6% τον Μάιο 2016. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.124.541, με τα άτομα ηλικίας 15- 24 ετών να πλήττονται κατά κύριο λόγο, ενώ παράλληλα απολύονται εργαζόμενοι στις ηλικίες 55 -64 ετών για να προσληφθούν άλλοι με χαμηλότερες αμοιβές.