Ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει τα Γιάννενα

0
132

Γεμίζουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα εντός κι εκτός Ιωαννίνων όταν στην πόλη διεξάγονται μεγάλα επιστημονικά συνέδρια, ελάχιστα εκ των οποίων είναι χαρακτηρισμένα ως διεθνή! Κι ενώ τα οφέλη, οικονομικά, αναπτυξιακά κλπ., από τον λεγόμενο «συνεδριακό τουρισμό» είναι ιδιαίτερα σημαντικά, η πρωτεύουσα της Ηπείρου παίρνει ένα πολύ μικρό κομμάτι της συγκεκριμένης «πίτας», αφού ως τώρα δεν υπήρξε η κατάλληλη στρατηγική για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα. Εξάλλου, δε βοηθάει και το Αεροδρόμιο, όπου συχνά οι ακυρώσεις πτήσεων λόγω του καιρού προκαλούν προβλήματα στην άφιξη ή την αναχώρηση συνέδρων! Αυτό τονίστηκε στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Συνεδριάζουμε στην πόλη μας» που πραγματοποιήθηκε με διοργανωτές τον Δήμο Ιωαννιτών, το Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων και με τη συμμετοχή μελών της τοπικής πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Στην εκδήλωση έγινε η πρώτη προσέγγιση των ενεργειών που απαιτούνται για να διεισδύσουν τα Γιάννενα στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων από την εμπειρία που υπάρχει μέχρι σήμερα στη διοργάνωση συνεδρίων στην πόλη μας.

Όπως τόνισαν τόσο ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, η Δημοτική Αρχή κινείται στο θέμα της τουριστικής στρατηγικής με τη λογική των συνεργασιών. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν ο συνεδριακός είναι ένας υψηλού επιπέδου του-ρισμός, που κινείται επί δωδεκάμηνο, ενώ στην εξυπηρέτηση ενός συνεδρίου εμπλέκονται 65 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες. Είναι από τους ακριβότερους κλάδους καθώς ο κάθε σύνεδρος δαπανά κατά μέσο όρο 120 ευρώ την ημέρα, ενώ το 80% των συνέδρων επανέρχονται στο μέλλον με τις οικογένειες τους ως τουρίστες στον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Εμπειρία, προτάσεις, προβληματισμούς επί του θέματος, μεταξύ άλλων, κατέθεσαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος, οι καθηγητές της Ιατρικής, Μωϋσής Ελισάφ, Νίκη Αγνάντη, Ευάγγελος Παρασκευαϊδης, Ιωάννης Γουδέβενος και ο καθηγητής και δημοτικός σύμβουλος, Άρης Μπαρτζώκας. Σχεδόν από όλους επισημάνθηκε, για άλλη μία φορά, το πρόβλημα της πτητικής αξιοπιστίας του Αεροδρομίου Ιωαννίνων. Ένα θέμα στο οποίο παρενέβη ο Θ. Μπέγκας, λέγοντας πως είναι ψηλά στην «ατζέντα» της Δημοτικής Αρχής. «Συνεχίζουμε όλοι μαζί οι φορείς του τόπου τη διεκδίκηση για ένα αξιόπιστο αεροδρόμιο», τόνισε ο Δήμαρχος.