Παρέμβαση Τσίπρα για τη φέτα ζητά ο ΓΑΣ Ιωαννίνων με επιστολή του

0
75
photobaltatzis

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ο ΓΑΣ Ιωαννίνων, με την οποία εκφράζει την ανησυχία και την απογοήτευση των κτηνοτρόφων από την απειλή της ελληνικότητας της φέτας σαν προϊόν Π.Ο.Π.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ανησυχία και απογοήτευση επικρατεί στους κτηνοτρόφους ότι άμεσα απειλείται η ελληνικότητα της φέτας σαν προϊόν Π.Ο.Π. Όλα ξεκίνησαν από την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Καναδά και στην οποία προβλεπόταν ότι μπορεί να παράγονται λευκά τυριά στον Καναδά και να διακινούνται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να αναφέρουν στη συσκευασία τους την φράση “MADE IN CANADA” και οι νέοι Καναδοί παραγωγοί να αναφέρουν ότι είναι απομιμήσεις φέτας και δεν έχουν καμία σχέση με τη φέτα.

Όλες αυτές οι σημάνσεις με διάφορες πρακτικές του marketing εξαλείφονται από τις συσκευασίες.

Στην προωθούμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικής συζητείται τα λευκά τυριά που παράγονται στην Νότια Αφρική θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά με την ονομασία “SOUTH AFRICA FETA” ή “FETA STYLE”ή “FETA TAPE”. Στις συζητήσεις μεταξύ Ευ-ρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α στα 201 προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητείται η εμπορική προστασία τους περιλαμβάνεται και η φέτα.

Αυτό δεν το δέχονται οι Η.Π.Α που το θεωρούν ότι είναι μία κατηγορία τυριού και ότι είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωγραφικές ενδείξεις παραγωγής της φέτας.

Θα πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο η ονομασία της φέτας η οποία γιατί είναι ένα προϊόν που εισφέρει σημαντικά έσοδα στην εθνική μας οικονομία, στηρίζει έναν σημαντικότατο κλάδο της αγροτικής παραγωγής και απασχολείται μεγάλος αριθμός παραγωγών.