Στο χωριό, για να νοικιάσουν το σπίτι τους

0
103

Μετακομίζουν στο χωριό για να μπορούν να νοικιάσουν τα σπίτια τους σε τουρίστες καθώς οι νέες μνημονιακές ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε βραχυχρόνιες εκμισθώσεις, χωρίς να προμηθευτούν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του EOT. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων πολλοί κάτοικοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την… ευκαιρία, παραχωρώντας για ένα μικρό χρονικό διάστημα τα σπίτια τους σε τουρίστες, μέσα από δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες ή με ιδιωτικά μισθωτήρια συμβόλαια. «Η πλήρης απελευθέρωση της τουριστικής μίσθωσης χωρίς ασφαλιστικές δικλίδες έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Για να μην περάσουμε τελείως στην απέναντι όχθη, καλό θα ήταν να υπάρξει μία ρύθμιση της εκκρεμότητας αυτής».

Σύμφωνα με την παλαιότερη νομοθεσία, για να μισθώσει κάποιος το σπίτι του σε ιδιώτη ως τουριστικό κατάλυμα έπρεπε πρώτα να λάβει το ειδικό σήμα του EOT ή να συνάψει ειδική σύμβαση με την άλλη πλευρά. Σε αντίθετη περίπτωση οι παραβάτες βρίσκονταν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύφους 50.000 ευρώ. Ωστόσο, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, δόθηκε το πράσινο φως για βραχυχρόνιες εκμισθώσεις ακινήτων, με αποτέλεσμα πολλοί να… ξεσπιτώνονται, προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημα τους.

Φυσικά δεν μπορεί κανείς να μην αναφέρει και την θετική πλευρά των πραγμάτων. Έτσι μπορεί οι οικογένειες να υφίστανται μια αναστάτωση εξασφαλίζουν όμως πρόσθετο εισόδημα, με παράπλευρη ωφέλεια για τα χώρια όπως είχαμε αναφέρει και εδώ.