Φιάσκο με τις κατασχέσεις!

0
90

«Βροχή» πέφτουν οι κατασχέσεις στην αγορά, αλλά με σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα, αφού ο εισπρακτικός μηχανισμός του Δημοσίου βάζει στο στόχαστρο τα «μικρά ψάρια» και όχι τους «καρχαρίες» της φοροδιαφυγής. Αποκαλυπτική είναι η επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης στο υπουργείο Οικονομικών, ότι τα ποσά που κατάσχει το Δημόσιο από τις τράπεζες είναι απειροελάχιστο μπροστά στον όγκο των ληξιπρόθεσμων.

Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο έγιναν περίπου 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αύξηση περίπου 30% σε σχέση με πέρσι. Οπως αποκαλύπτει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αυτή η αύξηση των κατασχέσεων δεν παράγει ευθέως ανάλογα εισπρακτικά αποτελέσματα, καθώς το μέσο ποσό που κατασχέθηκε από τους 151.000 τραπεζικούς λογαριασμούς είναι της τάξεως των 530 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που απέδωσε το άπλωμα του χεριού της Εφορίας στο τραπεζικό πορτοφόλι των φορολογουμένων απέδωσε συνολικά 80.000.000 ευρώ. Μάλιστα το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω από 3.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η Εφορία «χτυπά» και τα μικρά «ψάρια», τους μικρούς οφειλέτες. Με αφορμή αυτά τα στοιχεία η ΕΣΕΕ επαναφέρει το αίτημα για καθιέρωση νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και καθιέρωσης ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μικρομεσαίους να επιβιώσουν και παράλληλα να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΓΓΔΕ για το πρώτο εξάμηνο, στο τέλος Ιουνίου ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία είχαν 4.003.372 φορολογούμενοι. Από αυτούς οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.492.088 φορολογουμένους.