Πόσο αποτελεσματική είναι η Κόνιτσα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων;

0
81

Όπως θα παρατηρήσετε τις επόμενες εβδομάδες, συμμετέχουμε ως μέσο ενημέρωσης σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την πορεία των χρηματοδοτήσεων μέσω της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το πρόγραμμα λέγεται «Η συνοχή δίπλα μας» και έχει στόχο να παρουσιάσει την πραγματική αίσθηση της συνοχής και την επίδραση που έχει στη ζωή των πολιτών. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τις απλές περιγραφές έργων και να δημιουργήσουμε ένα αφήγημα για τους ανθρώπους και τις δικές τους ιστορίες. Πώς ωφελήθηκαν έμμεσα ή άμεσα από τα έργα του ΕΣΠΑ; Πώς άλλαξαν οι πόλεις και τα χωριά χάρη στη συνοχή; Πώς συνεργάζονται διασυνοριακά με τους γείτονές τους μέσα από τα προγράμματα interreg; Ποιες προσωπικές ιστορίες κρύβουν τις επιτυχίες (αλλά και τα προβλήματα) του ΕΣΠΑ; Πώς στήριξε η συνοχή την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης; Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ελληνικής επαρχίας για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο; Ήδη αναδείξαμε την απασχόληση τριών χιλιάδων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε πάνω από 13 χιλιάδες σχολικές μονάδες μέσω ΕΣΠΑ.

Πριν όμως προχώρησουμε στην ανάλυση όλων αυτών των θεμάτων, την εξέλιξη του μέλλοντος των χρηματοδοτήσεων και την προφανή ωφέλεια για την περιοχή μας, θα πρέπει πρώτα να κάνουμε έναν απολογισμό. Ο απολογισμός αυτός θα αφορά το πόσο καλοί είμαστε στο να απορροφούμε τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα χρήματα είναι εκεί και μας τα προσφέρουν, εμείς όμως είμαστε ικανοί να τα πάρουμε και να τα αξιοποίησουμε;

Προς το σκοπό θα εξετάσουμε σε τι κατάσταση και σε τι βαθμό εξέλιξης βρίσκονται τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Θα ξεκινήσουμε δε από την περιοχή του Δήμου Κόνιτσας, και θα συνεχίσουμε, σε επόμενα άρθρα μας, αντιστοίχως σε άλλες περιοχές αλλά και στην ευρύτερη Περιφέρεια Ηπείρου, με συγκρίσεις και με άλλες περιοχές. Τα στοιχεία στα οποία βασιστήκαμε για την παρουσίαση μας αυτή, προέρχονται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης (https://anaptyxi.gov.gr/el-gr/Analysis), η οποία, για κάποιο παράξενο λόγο, είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά και όχι στα Ελληνικά.

Για την περιοχή του Δήμου Κόνιτσας λοιπόν, έχουν προϋπολογιστεί και ενταχθεί στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, έργα συνολικού ύψους 9.117.682 ευρώ. Με αυτό το συνολικό ύψος προϋπολογισμού έργων ο Δήμος Κόνιτσας καταλαμβάνει την τρίτη θέση ανάμεσα στους Δήμους της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, πίσω από Ιωάννινα και Ζίτσα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του προϋπολογισμού αφορά ένα και μόλις έργο, τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης της Κόνιτσας, έργο συνολικού προϋπολογισμού 8.532.974 ευρώ. Ως εκ τούτου, για όλες τις υπόλοιπες δράσεις αναλογούν μόλις περί τα 600.000 ευρώ!

Όμως, από τα ως άνω προϋπολογισθέντα χρήματα έχουν εισπραχθεί μόλις 110.577 ευρώ! Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε μόλις 1,21% (!!) απορροφητικότητα, όταν ο εθνικός συντελεστής απορροφητικότητας αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 35,98%. Πρόκειται για μία πολύ κακή επίδοση, αποτέλεσμα του ότι για την Κόνιτσα, το ζήτημα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ζει και κινείται γύρω από ένα και μόνο έργο, αυτό της κατασκευής των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού στην πόλη της Κόνιτσας.

Πράγματι, στο συνολικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την περιοχή του Δήμου Κόνιτσας έχουν ενταχθεί συνολικά 14 δράσεις από τις οποίες μόνο τρείς αφορούν αναπτυξιακά έργα – παρεμβάσεις για την περιοχή: ο βιολογικός καθορισμός που αναφέραμε ανωτέρω, το κοινωνικό παντοπωλείο (με προϋπολογισμό στα 234.000 ευρώ) και βελτιώσεις στην αγορά της Κόνιτσας (με προϋπολογισμό στα 14.000 ευρώ περίπου. Τα υπόλοιπα 11 αφορούν δράσεις ιδιωτών, εκ των οποίων πέντε αφορούν επιδοτούμενη εργασία μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ.

Από την ανωτέρω ανάλυση, προκύπτει ότι το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την περιοχή της Κόνιτσας, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ολοκλήρωση ενός και μόνο έργου: του βιολογικού καθαρισμού της πόλης. Η περιοχή έχει βάλει όλα τα αυγά της, σε ένα και μόνο καλάθι. Έτσι, σε περίπτωση που το έργο αυτό δεν ολοκληρωθεί ή απενταχθεί για τον οποιοδήποτε λόγο, η περιοχή της Κόνιτσας θα έχει εισπράξει μηδαμινή, για να μην πούμε καμία, ωφέλεια από το πρόγραμμα συνοχής ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Η ευθύνη των διοικούντων για την θετική έκβαση του έργου είναι μεγάλη.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου « Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας»  είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης