Ομόφωνη απόφαση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα όρια του Δήμου Ζαγορίου από την εταιρεία ΕΥΔΩΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αλλά και έναντι όποιας άλλης αίτησης μελλοντικά δεν συμβαδίζει με το σκεπτικό του δημοτικού συμβουλίου, έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου, στη συνεδρίασή του το μεσημέρι της Τετάρτης.
Το αίτημα της εταιρείας ΕΥΔΩΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αφορά την κατασκευή αιολικού Σταθμού 5MW σε μήκος 4000 μέτρων σε τμήμα της κορυφογραμμής «Τσούκα Ρόσια» από τη Λίμνη Πηγών Αώου έως τα Εικονίσματα (θέση «Νίτσα»). Η αίτηση στα κιτάπια της ΡΑΕ βρίσκεται σε κατάσταση «Αίτηση σε Αξιολόγηση».
Τα επιχειρήματα στα οποία ομοφωνούν οι δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Ζαγορίου είναι σε γενικές γραμμές τα εξής:
- Ο σχεδιασμός εγκατάστασης του Σταθμού αφορά θέση εντός των ορίων του Δήμου Ζαγορίου και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου
- Η μορφολογία της περιοχής και το δαιδαλώδες αλλά στενό δασικό δίκτυο θα οδηγήσουν στην διάνοιξη νέων, πλατύτερων και με ιδιαίτερα μεγάλες ακτίνες στροφών οδών με επακόλουθο αδιάθετες ποσότητες αδρανών, οι οποίες θα πρέπει ή να απομακρυνθούν ή να οδηγηθούν σε πρανή και άλλες επιχώσεις.
- Η περιοχή που αιτείται η εγκατάσταση του Αιολικού Σταθμού είναι δασική και σε πολύ μεγάλο ποσοστό πυκνόφυτη με δάση Οξιάς Ρόμπολου και Πεύκου. Για τις ανάγκες της εγκατάστασης θα χρειαστεί να αποψιλωθεί μεγάλο τμήμα της κορυφογραμμής της «Τσούκα Ρόσιας». Κάτι που αντιβαίνει στη βιώσιμη διαχείριση των δασών της περιοχής. Να σημειωθεί ότι το δασικό δίκτυο έχει κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες όπως η υλοτομία μετά από διαχειριστική μελέτη και επίβλεψη του Δασαρχείου.
- Η ζώνη που ορίζεταιαπό τις Τοπικές κοινότητες Δροσοχωρίου, Πέτρας, Χρυσοβίτσας, Φλαμπουραρίου και εκτείνεται και μετά την Βωβούσα ενώνουν έναν σημαντικό αριθμό περιοχών, που βρίσκονται εκατέρωθεν αυτής της νοητής ζώνης, και ανήκουν στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών: «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000). «Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ο βαθμός προστασίας είναι ηπιότερος ενώ ο κύριος σκοπός της είναι η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας σε συνάρτηση με τις ασκούμενες δραστηριότητες των κατοίκων, οι οποίες θα πρέπει να βελτιώνονται με κατεύθυνση τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους και με παράλληλη παροχή δυνατοτήτων οικοτουριστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων».
- Από την προτεινόμενη θέση και σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων βρίσκεται ένας από τους δύο πυρήνες του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου αυτός της «Βάλια Κάλντα». Ενώ σε εξίσου κοντινή απόσταση βρίσκονται και οι κορυφές Αυγό (2179μ) και Φλέγγα (2157μ). Πέρα από την αισθητική μόλυνση που θα επιφέρει η εγκατάσταση ειδικά για τον πυρήνα της «Βάλια Κάλντα» υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία και για περιβαλλοντική επιβάρυνση.
- Λόγω της μικρής απόστασης από την Τεχνητή Λίμνη των Πηγών Αώου είναι πιθανή επιφόρτιση του μικροκλίματος της περιοχής και από την νέα εγκατάσταση.
- Το υψόμετρο που θα κυμανθεί το έργο είναι μεταξύ 1600-1987 μέτρα και τα ύψη των πυλώνων 120-150 μέτρα. Κάνοντας την εγκατάσταση ορατή από μεγάλο τμήμα του Πάρκου και από υποαλπικά τοπία που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Βόρειας Πίνδου και ότι αυτή αντιπροσωπεύει.
- Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών -μεταξύ των άλλων- θα θέσει σε κίνδυνο την προοπτική ένταξης του Ζαγορίου στη λίστα Πολιτιστικών Τοπίων UNESCO.
- Η μόνη βιώσιμη λύση ανάπτυξης στο Ζαγόρι έχει επιλεγεί το μοντέλο που προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Πίνδου σε πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον και όχι οι παρεμβάσεις βιομηχανικού τύπου.
#pressgreece