Στην Ρωσία «ταξιδεύει» η Γιαννιώτικη αργυροχρυσοχοΐα

0
139

Τους «θησαυρούς» της Γιαννιώτικης Αργυροχρυσοχοΐας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το Ρωσικό κοινό στην Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα από 15 Ιουλίου έως 11 Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους «Ελλάδας-Ρωσίας».

Η Έκθεση θα συνδυάζει παλιά με σύγχρονα έργα από τους πιο ταλαντούχους αργυροχόους της περιοχής των Ιωαννίνων. Μάλιστα την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης (15 Ιουλίου) οργανώθηκε ειδική εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί ο τουριστικός προορισμός Ήπειρος – Ιωάννινα, σε εκπροσώπους τουριστικών φορέων – πράκτορες, γραφεία, δημοσιογράφους-ΜΜΕ καθώς και πολιτικούς εκπροσώπους του Τουρισμού της Μόσχας.

Την έκθεση της Γιαννιώτικης Αργυροχρυσοχοΐας στη Μόσχα οργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, έχοντας την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, τη βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τη συνεργασία του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων, καθώς και τη συμμετοχή ιδρυμάτων και ιδιωτών που παραχώρησαν εκθέματα και συλλογές τους.

Άψογη συνεργασία

Την Επιμέλεια της Έκθεσης ανέλαβε η Δ/νση της Πινακοθήκης και το Τμήμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών με συντονιστή το σύμβουλο Δημάρχου Στεφ. Ζέρβα, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης στη προσπάθεια αυτή έχουν συμβάλλει οικιοθελώς και ένας σημαντικός αριθμός επιστημονικού και τεχνικού εξειδικευμένου προσωπικού της πόλης.

Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών ο Αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισέφεραν για την υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, αναφερόμενος ξεχωριστά στον καθένα.

Τα αντικείμενα της έκθεσης

Τα αντικείμενα της έκθεσης αποτελούν τμήμα των εξής συλλογών:

– ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

– ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

– ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

– ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ (ΚΕΠΑΒΙ)

– ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΕΗΜ)

Δηλώσεις Ν. Γκόλα

Στις προετοιμασίες που ολοκληρώνονται αυτό το διάστημα με εντατικούς ρυθμούς αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών, Ν. Γκόλας. Όπως είπε, «η Ρωσική τουριστική αγορά αποτελεί για την περιοχή μας μια αγορά – στόχος. Με την έκθεση της Γιαννιώτικης Αργυροχρυσοχοϊας στη Μόσχα και όλες τις δράσεις που τη συνοδεύουν, η επιδίωξη του Δήμου είναι να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα διείσδυσης των Ιωαννίνων στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη επιλογών της Ρωσικής αγοράς στόχου».