Πολιτιστικές διαδρομές Ηπειρού: Οι προοπτικές ανάπτυξης και τα προβλεπόμενα έσοδα

0
104

Τις προοπτικές ανάπτυξης που θα δημιουργηθούν μέσω των πολιτιστικών διαδρομών των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου περιγράφει ο Γιάννης Ζηρίνης εμπειρογνώμονας σε θέματα ανάπτυξης στο σωματείο Διάζωμα. Σύμφωνα με τον κ.Ζηρίνη το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με το να συνδυάσει και να αξιοποιήσει και τα άλλα στοιχεία που υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα, εκτός από τα κατά κόρον αξιοποιούμενα «Ηλιος-Θάλασσα», όπως ιστορική κληρονομιά και μνημεία, αξιοθέατα της φύσης, ποιοτικά τρόφιμα και γαστρονομία και σύγχρονο πολιτισμό και δημιουργία.

Οι βασικές επενδύσεις στα μεγάλα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ σε όλη την επικράτεια βρίσκονται διάσπαρτα πλήθος από μικρότερα αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα νέα μουσεία, αναστηλωμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία σε λιγότερο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς. Μόνο στην περίοδο 2000-13 επενδύθηκαν περί το 1,2 δισ. ευρώ με περισσότερα από 400 έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, καθώς και με περισσότερα από 90 έργα σε μουσεία της χώρας.

.Προτείνεται δηλαδή να παρουσιαστεί στη διεθνή τουριστική αγορά ένα νέο ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, οι «διαδρομές πολιτισμού», εμπλουτισμένο και ποιοτικά πιστοποιημένο που θα στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας στον επισκέπτη ώστε να του μείνει αλησμόνητη. Το νέο αυτό προϊόν θα επεκτείνει την τουριστική περίοδο & θα αυξήσει τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αλλά και την εγχώρια προστιθέμενη αξία σε αυτήν, θα αφορά και τις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ μπορεί να συμπαρασύρει με ενεργό ζήτηση μια σειρά από τοπικά αλλά και υπερτοπικά επαγγέλματα.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν σχεδιασμό αλλά και συνέργειες μεταξύ των τοπικών συντελεστών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα: Περιφέρεια, δήμοι, τοπικές ενώσεις επαγγελματιών, κοινωνία των πολιτών, μεμονωμένες επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν δημιουργικά και με φαντασία για την επιτυχία του εγχειρήματος.