Χανιά: Ζητούν επιτέλους την εφαρμογή του νόμου για την ανεπιτήρητη βόσκηση

0
40

Καταστάσεις πλήρους ασυδοσίας από ομάδα κτηνοτρόφων στην Κισαμο, καταγγέλουν οι κάτοικοι, οι οποίοι όπως τονίζουν «υπομένουν εδώ και χρόνια συμπεριφορές και αγροζημιές, χωρίς, παρά τις κατά καιρούς περί αντιθέσεις διαβεβαιώσεις, να έχει αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα.»

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα Δικαστήρια Χανίων, σε μια προσπάθεια να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, αλλά και να επισημάνουν, όπως σημείωσε ο νομικός τους σύμβουλος, Φώτης Πανταζής, ότι δεν επιθυμού τις ποινικές διώξεις, αλλά κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να τις επιδιώξουν. Γι’ αυτό επέλεξαν συμβολικά αυτόν τον χώρο.

Τονίζεται ότι οι κάτοικοι αναφέρθηκαν σε κάλυψη της Αστυνομίας, ενδεχομένως ακόμα και πολιτικών προσώπων, καθώς συνεχίζουν τη δράση τους.

«Δεν μπορώ ακόμα να τοποθετηθώ επ’ αυτού. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι το πράγμα απλώνεται και σε πολλές άλλες περισσότερες υπηρεσίες. Αυτές είναι οι ενδείξεις που έχω μέχρι στιγμής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πανταζής, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει τα περί ολιγωρίας της Αστυνομίας.

Ο πρώην δήμαρχος Κισάμου, Θοδωρής Σταθάκης -ο οποίος παραβρέθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκανε λόγο για «ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο μαστίζει την ύπαιθρο και έχει να κάνει με την αδεσποτία, με τις αγροζημιές που γίνονται στις περιουσίες των κατοίκων… Η πολιτεία πρέπει να παρέμβει άμεσα. Ο νόμος που υπάρχει από το 2012 είναι κατάπτυστος. Η πολιτείαξεφορτώνεται τις ευθύνες της και τις έριξε στην ψήφο. Τις έριξε σε έναν Δήμαρχο ή σε έναν Αντιδήμαρχο και στους κατοίκους των χωριών να λύσουν τα προβλήματα με τους κτηνοτρόφους. Αυτό είναι αδιανόητο. Έχουμε ζητήσει ως Δήμος Κισάμου την αλλαγή της νομοθεσίας. Δεν μπορεί να παίζουμε τις κουμπάρες μεταξύ μας. Η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει τους κανόνες συμβίωσης όλων των ανθρώπων. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται και μπορούν να παραμείνουν στα χωριά αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος σεβασμός, ιδιαίτερα προς τις περιουσίες των ανθρώπων. Είναι αδιανότητο το 2022 να φτάνουμε στα άκρα και οι κάτοικοι να είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα, ακόμα και οι κτηνοτρόφοι ο ένας με τον άλλον, διότι αυτά τα φαινόμενα, με τις αγροζημιές, με το πού θα έχει ο καθένας τα ζώα του»

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Φώτης Πανταζής επισήμανε ότι «θα διαφωνήσω με τον τέως Δήμαρχο Κισάμου. Ο νόμος είναι στην εντέλεια. Το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζεται. Αν εφαρμοζόταν δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Να ρωτήσω: ο Δήμος Ανδρου γιατί έχει εφαρμόσει τον νόμο και έχει προβλέψει όλες τις διαδικασίες; Ο νόμος προβλέπει και συνέργειες. Μπορεί να συνεργαστεί και με την Περιφέρεια, μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με ιδιώτες».

Ο κ. Πανταζής υπογράμμισε ότι «εμείς το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να εξετάσουμε τις ενέργειες αυτές και να δούμε αν έχει εκτελέσει ο καθένας τις αρμοδιότητές του; Αν όχι, τότε μιλάμε για παράβαση καθήκοντος και πολύ φοβάμαι ότι είναι σε βαθμό κακουργήματος. Βέβαια, ακόμα είμαστε στο στάδιο της έρευνας, μαζεύω τα πληροφοριακά στοιχεία τα οποία έχουμε και όταν καταλήξουμε, πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναέρθουμε εδώ. Υπάρχουν ήδη αρκετά περιστατικά και συνεχώς δέχομαι κλήσεις για καινούργια. Μόλις συγκεντρωθούν τα περιστατικά και δω ποιος ακριβώς έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει, θα επανέλθουμε για να καταθέσουμε στις αρμόδιες αρχές».

«Δεν είναι δυνατόν έξι οικογένειες να απειλούν 500 ανθρώπων τις ζωές. Αυτούς τους ανθρώπους ποιος τους προστατεύει; Πολιτικοί προφανώς… Εδώ θα ήταν πιο πολλοί σήμερα, αλλά όλοι φοβούνται. Άμα πάει κανείς στο χωριό θα δει το μαύρο χάλι…».

«Άλλους τους έχουν χτυπήσει, άλλους βάζουν τους δικούς τους και τους απειλούν… Από πού κι ως πού βρέθηκαν 4-5 άτομα, πόσα είναι, κι έχουν καταστρέψει μια ολόκληρη περιοχή; Να πάνε να κάνουν μια αυτοψία και αν έχουν δίκιο, να αφήσουμε τα σπίτια μας να τα κάνουν στάβλους… Αρνούμαι να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Οι χωροφύλακες τούς κάνουν πλάτες. Ξέρω πολύ καλά τι γίνεται. Μόλις πάμε εμείς στην Αστυνομία, τους έχουν πάρει τηλέφωνο και τους καλύπτουν. Άμα φοβάται ο χωροφύλακας, που βαστά πιστόλι κι εκπροσωπεί το νόμο, να πάει σπίτι του να τον προστατεύσει η γυναίκα του. Αν φοβάται η Αστυνομία. Εγώ πληρώνω και απαιτώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Ενενήντα πέντε νεόφυτα μουρελάκια τα έχουν φάει τρεις φορές. Δεν υπάρχει τίποτα μέσα στο χωράφι. Να έρθετε να δείτε τις καταστροφές. Κάτω από την περιουσία μου είναι τουλάχιστον 200 ζώα κάθε μέρα… Ξηλώνουν τις περιφράξεις και τις πάνε παραπέρα…».

#pgnews