Στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου τα απορρίμματα της Λευκάδας

0
137

Καταστροφική η απόφαση να μεταφέρει στην Ήπειρο, το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων που αντιμετωπίζει η Λευκάδα! Ο σχεδιασμός για την μεταφορά των απορριμμάτων της Λευκάδας στους τρεις ΧΥΤΑ της Ηπείρου –Ελληνικού Ιωαννίνων, Βλαχέρνας Άρτας και Καρβουναρίου Θεσπρωτίας, ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών και ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οι έντονες αντιδράσεις των Ηπειρωτών δεν πτόησαν τον Υπουργό, ο οποίος μάλιστα είναι έτοιμος να προχωρήσει στη συγκεκριμένη λύση με υπουργική απόφαση. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι στους τρεις ΧΥΤΑ της Ηπείρου, θα μοιράζονται κατά την θερινή περίοδο, 15 χιλιάδες τόνοι απορρίμματα από την Λευκάδα!

Χθες το μεσημέρι οι τρεις πρόεδροι των ΧΥΤΑ είχαν συνάντηση με τον κ. Κουρουμπλή και αν εμμείνει στην απόφαση αυτή, τότε θα κληθούν οι δήμοι της Ηπείρου, μέσω των δημοτικών συμβουλίων να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις. Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, επεσήμανε ότι στο Ελληνικό, είναι αδύνατο να μεταφερθούν απορρίμματα άλλων περιοχών, καθώς οι αντοχές του κυττάρου είναι περιορισμένες.

Αντίθετος ο Αλ. Καχριμάνης

«Δεν δεχόμαστε όμως να φέρουν ανεπεξέργαστα απορρίμματα από άλλες περιοχές. Πρέπει να σεβαστούν την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι οι φορείς της Ηπείρου ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα και ήμασταν οι μόνοι που δεν είχαμε ανοικτούς ΧΑΔΑ και έτσι δεν επιβλήθηκε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο στην περιοχή μας. Δεν μπορεί να θέλεις να δημιουργείς πρόβλημα σε αυτόν που τρέχει για όλα, επειδή έχουν το πρόβλημα οι άλλοι. Αν το κράτος επιθυμεί να είναι σοβαρό, θα πρέπει άμεσα να τελειώσει το θέμα ΠΕΣΔΑ και μείς να ξεκινήσουμε την κατασκευή του εργοστασίου» δήλωσε σχετικά για το θέμα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων είναι ένας χρόνιος βραχνάς της Ελληνικής Πολιτείας, ανεξαρτήτως της κρίσης που διανύουμε, περιλαμβάνοντας πολλές φορές και την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και την πρόκληση εντάσεων και επεισοδίων στις τοπικές κοινωνίες.