Φτάνει να μην είναι η προσπάθεια… μια από τα ίδια…: Κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία της λίμνης

0
134

Και δεύτερη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών των συναρμόδιων αρχών και φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει η λίμνη Παμβώτιδα, έγινε με την συνάντηση- σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, ύστερα από κοινή πρόσκληση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα.

Η κεντρική πολιτική γραμμή που συμφωνήθηκε αφορά τον συντονισμό των δράσεων, βάσει κοινών αποφάσεων που θα λαμβάνονται και οι οποίες θα υποδεικνύονται από την Επιστημονική Επιτροπή που θα την απαρτίζουν εκπρόσωποι από τους παριστάμενους στη χθεσινή σύσκεψη φορείς, ήτοι Περιφέρεια, Δήμο, Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Το βασικό εμπόδιο, που πρέπει να ξεπεραστεί, όπως τόνισαν μετά τη σύσκεψη, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Περιφερειάρχης, είναι ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων που λειτουργεί αναποτελεσματικά. Το θέμα αυτό, που- όπως τονίστηκε- προέρχεται από τη νομοθεσία, θα αντιμετωπιστεί πολιτικά, ήτοι θα λαμβάνονται κοινές αποφάσεις και στη συνέχεια αυτές θα υλοποιούνται από τον φορέα που θα έχει την αρμοδιότητα σύμφωνα με το Νόμο. «Την ευθύνη για το νομοθετικό πλαίσιο που κατακερματίζει τις αρμοδιότητες την έχει το κράτος που νομοθετεί κι έχει φέρει τα πράγματα μέχρις εδώ. Εμείς προσπαθούμε να υπερβούμε αυτή την κατάσταση, αποφασίσαμε πολιτικά ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας. Κάνουμε στην ουσία μια υπέρβαση: Κρατάει ο καθένας τις αρμοδιότητές του και κάνει εφαρμογή των κοινών αποφάσεων», εξήγησε ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας.

Ένα δεύτερο θέμα που τέθηκε στη συζήτηση αφορά τις μελέτες κλπ που κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί με πλέον πρόσφατο το master plan που προωθεί η Περιφέρεια. Όπως δήλωσαν Περιφερειάρχης και Δήμαρχος, ο κάθε φορέας θα καταθέσει στην Επιστημονική Επιτροπή μελέτες, γνώση, εμπειρία κλπ που διαθέτει, ώστε στη συνέχεια να δίνονται κατευθύνσεις για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων που θα αφορούν ιεραρχημένες ενέργειες και δράσεις για τη λίμνη.

«Έγινε μια ανάλυση από τον κάθε φορέα και εμείς ως Περιφέρεια κάναμε ανασκόπηση των ενεργειών που έγιναν από το 2003 (ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) μέχρι το τελευταίο που έχουμε κάνει, το master plan, παραδίνεται στην Επιστημονική Επιτροπή.

Για να προχωρήσουν τα πράγματα, σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, σε ο, τι υπάρχει και δεν υπάρχει, θα αποφασίζουν οι επιστήμονες και εμείς πολιτικά θα παίρνουμε τις αποφάσεις», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.