Χαμηλότερη της 15ετίας, η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα

0
54

Το ποσοστό της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας που καλύπτεται από το χιόνι είναι περίπου 6%, αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2020, όπως προκύπτει από τις εικόνες στις 28 Ιανουαρίου που έστειλε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, ο οποίος κατέγραψε ένα μεγάλο μέρος της χώρας στο ορατό φάσμα και σε πολύ υψηλή ανάλυση (10μ).

Παρά το πέρασμα της τελευταίας κακοκαιρίας «Λέανδρος» και τις πρόσφατες χιονοπτώσεις στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η έκταση της χιονοκάλυψης στη χώρα είναι πολύ περιορισμένη ακόμη, σύμφωνα με τον κόμβο meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν συχνά φέτος την περιοχή μεταφέρουν μεγάλα ποσά υδρατμών από την Κεντρική Μεσόγειο και, ως αποτέλεσμα, η Δυτική Ελλάδα δέχεται πολύ μεγάλα ύψη βροχής, με την Πίνδο μόνο να δέχεται σημαντικά ύψη χιονιού σε μεγάλο υψόμετρο.

Η χιονοκάλυψη, σύμφωνα με τις δορυφορικές παρατηρήσεις, είναι επίσης περιορισμένη στα Βόρεια Βαλκάνια, στην Κεντρική και Νότια Ιταλία και στην Ουκρανία. Αντίθετα, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη η έκταση της χιονοκάλυψης είναι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

#pressgreece