Τα τρία μεγάλα έργα για την Περιφέρεια Ηπείρου του ΕΣΠΑ 2014 – 2020

0
321

            Ο χαρακτηρισμός «μεγάλο έργο» που έχουμε προσδώσει στις παρακάτω τρεις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΣΠΑ 2014 – 2020, έγινε επί τη βάσει του προϋπολογισμού τους. Πράγματι, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένα έργο ως «μεγάλο» (για την Ήπειρο δεν υπάρχουν τέτοια έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020), επιλέγουμε εδώ να παρουσιάσουμε τα τρία έργα του συγκεκριμένου προγράμματος με προϋπολογισμό άνω των είκοσι πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Είναι σαφές βέβαια, ότι κάθε πράξη που εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στην προσπάθεια οικονομικής και μη ανάπτυξης, αλλά εδώ θα επικεντρώσουμε στο επενδυτικό, από πλευράς προϋπολογισμού, αντίκτυπο των έργων αυτών.

1. Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας Γ1΄ Φάση – προϋπολογισμός 48.422.487 €

            Το έργο με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την Περιφέρεια Ηπείρου αφορά το πλησιέστερο λιμάνι της χώρας μας με την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες της Αδριατικής Θάλασσας, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το έργο αφορά στην κατασκευή της Γ1 φάσης του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας και περιλαμβάνει τις απαιτούμενες εργασίες για τη δημιουργία τριών νέων θέσεων πρόσδεσης πλοίων, εργασίες που αφορούν στη διαμόρφωση των χερσαίων χώρων, έργα οδοποιίας και κυκλοφοριακά έργα, υδραυλικά έργα αποχέτευσης χερσαίας ζώνης και των περιοχών όπισθεν αυτής, κτιριακές εγκαταστάσεις και εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται δαπάνες που αφορούν σε απαλλοτριώσεις για απόκτηση ιδιοκτησίας γης, υπηρεσίες συμβούλου διαχείρισης, και για αρχαιολογικές έρευνες. Το έργο βρίσκεται από τις 5.10.2020 στο στάδιο της προέγκρισης σύμβασης και ήδη έχουν απορροφηθεί κοντά στα 23 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του (ποσοστό απορρόφησης 47,93%).

2. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας – Β Φάση (Ολοκλήρωση) – προϋπολογισμός 36.276.420 €

            Με περιβαλλοντικό χαρακτήρα το επόμενο έργο στην λίστα μας, που αφορά στην προσπάθεια αποφυγής κατάληξης των λυμάτων της πόλης των Ιωαννίνων στην Λίμνη Παμβώτιδα. Συγκεκριμένα, το αντικείμενο της δράσης είναι η ολοκλήρωση της μελέτης των έργων αποχέτευσης του Δήμου Ιωαννιτών, η κατασκευή των υποδομών σε δίκτυα ακαθάρτων στον οικισμό Καρδαμίτσια – Εξοχή, καθώς και τις υποστηρικτικές αρχαιολογικές εργασίες – έρευνες που θα απαιτηθούν κατά την κατασκευή τους και η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Ιωαννίνων, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των νέων οικισμών που θα αποκτήσουν δίκτυο αποχέτευσης. Για το έργο έχουν υπογραφεί δύο συμβάσεις από τις έξι συνολικά που αφορούν στην εκτέλεση του και ήδη έχουν απορροφηθεί κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του (ποσοστό απορρόφησης 10,98%).

3. Ολοκλήρωση Μεγάλου Δακτυλίου Πόλης Ιωαννίνων (Κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου – Κόμβος Βογιάνου) – προϋπολογισμός 27.336.071 €

            Οι δρόμοι δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα μεγάλα σε προϋπολογισμό έργα. Η συγκεκριμένη πράξη αφορά στην υλοποίηση του έργου: “Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου – κόμβος Βογιάνου)”. Το οδικό δίκτυο ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στην συμβολή της λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάνου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό στάδιο με την οδό Ιωαννίνων στην Ανατολή. Έχει συνολικό μήκος 4.3 χμλ περίπου και περιλαμβάνει τη δημιουργία επτά σύγχρονων ισόπεδων κυκλικών κόμβων, παράπλευρων και κάθετων οδών ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής σύνδεση και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών. Το έργο εντάχθηκε στις 6.09.2019 στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και προς το παρόν δεν έχουν απορροφηθεί κονδύλια για την υλοποίηση του.            

Στην σειρά των έργων με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό (αλλά πλέον κάτω από τα είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ) ακολουθούν η αναβάθμιση κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό κτιριακό τομέα – Γ’ Κύκλος στα πλαίσια του Εξοικονομώ – Αυτονομώ, η κατασκευή της οδού Σταύρου Νιάρχου, η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στέρεων Αποβλήτων (Α.Σ.Α) Περιφέρειας Ηπείρου και η παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

#pressgreece