Οι επιστημονικοί κλάδοι ΔΕΝ λαμβάνουν επίδομα

0
1206

Ίσως ο τρόπος ενίσχυσης των επιστημονικών κλάδων να μην είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας, την ώρα που η χώρα μας προσπαθεί, επιτυχημένα, να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη, ενδεχόμενα, κρίση της πρόσφατης ιστορίας.

Η πολιτική ανακολουθία και η διακίνηση fake news πρέπει όμως να αναδεικνύονται ακόμα και τώρα, για να μην χαθούν στον ορυμαγδό των εξελίξεων και ως πρόθεση διατήρησης κάποιων ψηγμάτων κανονικότητας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του προς τον Ελληνικό Λαό την Κυριακή, στην προσπάθεια για ενίσχυση της οικονομίας και αποφυγή της πλήρους κατάρευσης αυτής, δεσμεύτηκε για την διανομή επιδόματος ύψους 800 ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την υπάρχουσα κατάσταση.

Ωστόσο κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης οι επιστημονικοί κλάδοι (ιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές) εξαιρέθηκαν από την εφάπαξ ενίσχυση. Προς αποφυγή της πλήρους έκθεσης της κυβέρνησης για την ανακολουθία αυτή, ανακοινώθηκε αργότερα ότι οι κάτωθι κλάδοι

Δικηγόροι
Γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)
Μηχανικοί / αρχιτεκτόνες
Οικονομολόγοι /Λογιστές
Εκπαιδευτικοί και
Ερευνητές

θα λάβουν επιταγή κατάρτισης (voucher) ύψους 600 ευρώ.
Συγκεκριμένα διαβάζουμε στο δελτίο τύπου:

Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.
Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης.
Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας.
Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Επομένως από την ίδια την ανακοίνωση του μέτρου προκύπτει ότι ως άνω κλάδοι για να λάβουν ενίσχυση θα πρέπει πρώτα να παρακολουθήσουν 100 ώρες πρόγραμμα κατάρτισης και αφού επιτύχουν στις αντίστοιχες εξετάσεις τότε θα λάβουν σε δύο δόσεις ποσό 600 ευρώ, σαφώς σε πολύ μεταγενέστερο χρονικό σημείο από την παρούσα επείγουσα χρονική στιγμή.

Ωστόσο αρκετές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες επέλεξαν να παρουσιάσουν το ως άνω μέτρο ως επίδομα 600 ευρώ προς τους ως άνω κλάδους, πράγμα που σαφώς, όπως είδαμε παραπάνω, δεν προκύπτει από την ίδια την κυβερνητική ανακοίνωση, που σε κανένα σημείο δεν αναφέρει την λέξη επίδομα.

Το που εδράζεται αυτή η ανακολουθία της Κυβέρνησης είναι άγνωστο. Αν δεν υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος το μέτρο πολύ απλά δεν έπρεπε να ανακοινωθεί πριν γίνουν τα “μαθηματικά”. Διαφορετικά εκτίθεται στους κλάδους αυτούς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Η απορία είναι μεγαλύτερη για συγκεκριμένα δύο κλάδους από τους ως άνω: τους Δικηγόρους και τους Ιατρούς. Οι πρώτοι είδαν κυριολεκτικά τον τζίρο τους να μηδενίζεται με την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο Δικαστηρίων, κτηματολογικών γραφείων, δημόσιων υπηρεσιών και αποχή των Δικαστικών Επιμελητών. Οι δεύτεροι παραμένουν στις επάλξεις,πρώτοι μαχητές του πολέμου, για να απαντάνε στα τηλέφωνα μας και στις εκκλήσεις μας για άμεση βοήθεια από τον παθολόγο μέχρι τον ψυχίατρο.

Έτσι επέλεξε η κυβέρνηση να τους ανταμείψει;

Φώτης Πανταζής