Ελευσίνα: Μια αρχαία… νέα πόλη!

0
420

Δημιουργικός αέρας πνέει στην Ελευσίνα την τελευταία 4ετία και η αιτία είναι η παρουσία του Γιώργου Τσουκαλά και της δημιουργικής του ομάδας στα ηνία της δημοτικής αρχής. Αεικίνητος και χωρίς εφησυχασμό από τις πρώτες μέρες του ως Δήμαρχος Ελευσίνας, κατόρθωσε και κέρδισε το δύσκολο στοίχημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 για την πόλη της Ελευσίνας. Η Ελευσίνα, η πόλη σύμβολο της αρχαιότητας με την τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, έχοντας στο πηδάλιο της έναν άξιο δήμαρχο, πέτυχε να αλλάξει πρόσωπο, μέσα από την ανάληψη έργων που θα δώσουν στην πόλη μια νέα εικόνα, αναδεικνύοντας και ανανεώνοντας υπάρχοντες πολιτιστικούς «θησαυρούς».

Μέσα σε αυτή τη 4ετία η δημοτική αρχή συμφώνησε με τους ιδιοκτήτες του παλαιού κινηματογράφου, σύμβολου για την πόλη, «ΕΛΕΥΣΙΣ» την αγορά του και την ανακατασκευή – ανακαίνιση του, ώστε να φιλοξενούνται πολιτιστικά και φεστιβαλικά δρώμενα.

Περαιτέρω στο Δήμο Ελευσίνας θα περιέλθουν τα κτήρια του ανενεργού εργοστασίου ΠΥΡΚΑΛ, ενώ συμφωνήθηκε και με την Εθνική Τράπεζα η παραχώρηση για 4 χρόνια του παλαιού ελαιουργείου.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής για το χώρο και τον διπλανό χώρο του παλαιού εργοστασίου ΒΟΤΡΥΣ.

Στόχος η αξιοποίηση των χώρων αυτών για την δημιουργία πολυχώρων πολιτιστικών δρώμενων και φιλοξενίας εκδηλώσεων που θα έχουν στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ήδη για τον χώρο της Ελαιουργικής εκπονήθηκαν οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας, όπου θα φιλοξενηθεί πολυχώρος Πολιτισμού – Αθλητισμού.

Η δημοτική αρχή Ελευσίνας και ο Γιώργος Τσουκαλάς, κατόρθωσαν και εκπονήθηκαν μελέτες και για τους χώρους ΙΡΙΣ 1 και ΙΡΙΣ 2 με τον ίδιο σκοπό, ενώ υπογράφθηκε με τον ΟΑΕΔ προγραμματική σύμβαση για την παραχώρηση των κτηρίων και την κατασκευή χώρων άθλησης και δραστηριοτήτων.

Το οίκημα Μορφόπουλου μετά την διαδικασία απαλλοτρίωσης θα αποκτήσει νέα μορφή και λειτουργικότητα, αφού παραμένει σε χρόνια αχρησία, όπως έγινε με τον σταθμό του ΟΣΕ που απ’ όταν ενοικιάσθηκε από τον Δήμο Ελευσίνας τόσο το κτήριο, όσο και ο περιβάλλοντας χώρος, αποτελεί χώρο δημιουργικής απασχόλησης και προσβασης για τους Ελευσίνιους.