Πως εξοπλίζεται η Πολιτική Προστασία στην Ήπειρο με πόρους της πολιτικής συνοχής

0
117

            Είχαμε αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο το τμήμα της πυροσβεστικής για την περιφέρεια Ηπείρου, εκμεταλλεύεται τους διαθέσιμους πόρους των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξοπλιστεί με σύγχρονα μέσα. Όμως η πυροσβεστική δεν είναι η μόνη κρατική υπηρεσία που ασχολείται με την αντιμετώπιση κρίσεων η οποία εξοπλίζεται μέσω των πόρων αυτών, καθώς και το τμήμα της πολιτικής προστασίας Ηπείρου έχει εντάξει έργο εξοπλισμού της στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

            Θυμίζουμε ότι το έργο της πολιτικής προστασίας περιλαμβάνει την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα αυτά, την αντιμετώπιση κάθε μορφής καταστροφών και τον συντονισμό του έργου και των δράσεων αντιμετώπισης των καταστροφών κατά την εκδήλωση των φαινομένων, καθώς και το έργο αποκατάστασης των προκαλούμενων ζημιών.

Το έργο με τίτλο «Προμήθεια επιβατηγών οχημάτων και ειδικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου» είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.930.183 ευρώ και εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ 2014 – 2020 τον Ιανουάριο 2019. Αφορά στην προμήθεια επιβατηγών οχημάτων και ειδικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου για την κάλυψη των αναγκών και των ελλείψεων της, όπως προέκυψαν από το Πλάνο Αναγκών Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου. Λόγω των ποικίλων αναγκών και απαιτήσεων σε οχήματα και εξοπλισμό, το έργο διαχωρίστηκε σε τρία υποέργα, με ξεχωριστό φυσικό αντικείμενο:

Υποέργο 1 Προμήθεια διπλοκάμπινων ημιφορτηγών και επιβατηγών οχημάτων: – 28 πετρελαιοκίνητα ημιφορτηγά οχήματα διπλής καμπίνας – 2 εννιαθέσια πολυμορφικά επιβατικά οχήματα τύπου Van.

Υποέργο 2 Προμήθεια οχημάτων και πλεούμενων μέσων ειδικού σκοπού συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού πυρόσβεσης για τα οχήματα. Ειδικότερα η Πολιτική Προστασία Ηπείρου θα προμηθευτεί: – 1  βυτιοφόρο – υδροφόρο όχημα 10 τόνων  – 1 αυτοκινούμενο όχημα τύπου τροχόσπιτο – 1 όχημα ειδικής χρήσης (UTV) – 1 αερόστρωμνο επιβατικό σκάφος  (Hovercraft) – 1 ταχύπλοο σκάφος με προπέλα (Airboat) – Υπερκατασκευές Πυρόσβεσης για έξι από τα υπό προμήθεια ημιφορτηγά 4Χ4 (Double Cab).

Υποέργο 3 Προμήθεια Ειδικού Επιχειρησιακού Εξοπλισμού, που αποτελείται από: – Εξοπλισμός Πυρόσβεσης, Έρευνας και Διάσωσης. – Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στόλου για τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου της Πολιτικής Προστασίας. – Δίκτυο Ασύρματων Επικοινωνιών VHF-UHF – Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος (ΗΖ) μεγάλης ισχύος και συστήματα αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS) – Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος για τις ανάγκες υδατοφράγματος. – Εξοπλισμό για την προσθήκη δυνατότητας πυρόσβεσης σε υφιστάμενο πλωτό μέσο της Πολιτικής Προστασίας – Εξοπλισμός ποτάμιου πλωτού μέσου και εξωλέμβια μηχανή – Βασικός εξοπλισμός υπαίθριας εγκατάστασης για τη προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από μεγάλης έκτασης φυσική καταστροφή. – Εξοπλισμός Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας για το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου – Μέσα Επιτήρησης (Θερμικά Κυάλια και drones) – όχημα μεταφοράς εξοπλισμού

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.