Επανάχρηση του ιστορικού κτηρίου του Δημαρχείου Άρτας με πόρους της πολιτικής συνοχής

0
339
dhmoi.gr

            Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στις προσπάθειες εκμετάλευσης των πόρων της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανάχρηση ιστορικών κτηρίων που βρίσκονται σε πόλεις της Ηπείρου. Μια ακόμη τέτοια συνεισφορά από την πολιτική συνοχής στην αποκατάσταση της εικόνας των αστικών ιστών μέσω της επανάχρησης ιστορικών κτηρίων, αποτελεί και η περίπτωση του παλαιού Δημαρχείου Άρτας. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην αναπαλαίωση του διατηρητέου κτιρίου «Ιστορικό Δημαρχείο Άρτας» που αποτελεί εμβληματικό κτίριο για την πόλη της Άρτας, καθώς χρησιμοποιούνταν για σαράντα και πλέον έτη ως Δημαρχείο.

Το κτήριο αποτελεί ένα νεοκλασικό κτίσμα του 19ου αιώνα το οποίο αποτελούσε αρχοντικό – οικία της εύπορης Αρτινής οικογένειας Ζάρα στο κέντρο της Άρτας. Στο ισόγειο αυτού λειτουργούσε το εμπορικό κατάστημα της οικογένειας. Ο Αλέξανδρος Ζάρας ανακηρύχθηκε Μέγας Ευεργέτης της Άρτας, καθώς όχι μόνο παρέδωσε τμήμα της οικίας του προκειμένου αυτή να γίνει Δημαρχιακό μέγαρο, αλλά κυρίως γιατί παρέδωσε οικόπεδο και χρηματοδότησε την κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας στο κέντρο της πόλης. Στη διαθήκη του παρέδωσε τμήμα του ακινήτου στο Δήμο Αρταίων με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικώς για Δημαρχείο. Το Ιστορικό Δημαρχείο Άρτας έχει ανακηρυχθεί ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία και πλέον το κτίριο βρίσκεται υπό την πλήρη κυριότητα του Δήμου μετά και την απόκτηση τμήματος του ισογείου και του υπογείου (με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο»).

Με την αναπαλαίωση θα καταστεί ξανά λειτουργικό και θα περιλαμβάνει χρήσεις του Δήμου Αρταίων, όπως Γραφείο Δήμαρχου, Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών και Πολιτιστικές Χρήσεις. Το έργο εντάσσεται στο ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αρταίων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2014-2019 και βρίσκεται στο μέσον πολιτιστικής διαδρομής που ενώνει τα μνημεία της πόλης και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας. Η χρηματοδότηση του έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με συνολικό προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ. Η ένταξη του έργου στο ως άνω χρηματοδοτικό πρόγραμμα έγινε τον Ιούλιο του 2017 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο 2023.

Ήδη το έργο βρίσκεται στην φάση της υλοποίησης κατόπιν της υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία ΙΛΙΣΣΟΣ. Κατά την υπογραφή, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης είχε δηλώσει: «η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη των εργασιών σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για το Ιστορικό Δημαρχείο, ένα έργο με ιστορική και συμβολική αξία. Το παλιό μας Δημαρχείο, όπως συνηθίζουμε να το λέμε, έχει συνδεθεί με την ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της πόλης μας. Στόχος μας, δεν είναι απλά η αποκατάστασή του, αλλά η αξιοποίησή του. Με τον τρόπο αυτό, τα επόμενα χρόνια οι Αρτινοί θα διαθέτουν ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και ένα ακόμη σημείο αναφοράς μέσα στην πόλη».

Μάλιστα κατά τις εργασίες που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί στο υπόγειο του κτηρίου, όπου προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για το αρχείο του Δήμου Αρταίων, ευρέθησαν αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαίας Αμβρακίας (τμήμα δρόμου και αγγεία), και υπάρχει πρόταση να τοποθετηθεί γυάλινο δάπεδο ώστε τα συγκεκριμένα ευρήματα να είναι θεατά στους επισκέπτες.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.